Nyheter

Hundratals greps i protester i Iran

Minst 170 personer greps i Teheran och över 50 andra i staden Isfahan under protestdemonstrationerna i ’Iran på tisdag,  enligt rapporter från olika källor.

Myndigheterna har placerat ut ett stort antal säkerhetsstyrkor på  allmänna platser för att hindra en upprepning av de massiva protesterna som följde efter omvalet av den hårdföra presidenten Mahmoud Ahmadinejads.

Tusentals människor demonstrerade med slagordet ”Ned med diktatorn” i Teheran och i  andra städer på tisdagen. Säkerhetsstyrkor svarade med tårgas, batong och massarresteringar. Flera skadades och många andra arresterades.

Enligt oppositionens hemsida Sahamnews, greps minst 79 personer på tisdagen. Omkring 1500 demonstranter greps i samband med demonstrationerna den 14 februari, enligt rapporter på internet.

Polisen sade dock att endast ett ”dussintal” hade gripits samtidigt som en parlamentarisk kommitté  inrättad för att utreda händelserna sade i ett uttalande att enbart små grupper av bråkmakare, dök upp på gatorna.

Med hänsyn till händelser på tisdag, sade Teherans åklagare Abbas Jafari Dolatabadi att ”ett begränsat antal personer påverkade av antirevolutionära grupper, hade för avsikt att göra något”. ”Inga specifika incident hände på tisdagen i Teheran”, tillade han enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

Dolatabadi vägrade kommentera om antalet gripna i samband med händelserna på tisdag.