Nyheter

Personligheter från EU, USA och Mellanöstern stöder iranska folkets kamp för demokrati

I en internationell konferens i Paris den 26 februari, betonade amerikanska topptjänstemän från Clinton-, Bush- och Obama-administration och ledande europeiska politiker att demokratisk förändring i Iran genom det iranska folket och dess motståndsrörelsen garanterar utvecklingen mot demokrati och frihet inte bara i landet, men även över Mellanöstern, Nordafrika och den islamiska världen.

Parlamentariska delegationer från Italien och Österrike aviserade deklarationer där en majoritet av parlamentsledamöterna visat sitt stöd för det iranska folket och invånarna i Ashraf.

Parlamentariska delegationer samt människorätts- och kvinnorättsaktivister från Frankrike, Spanien, Palestina, Tunisien, Egypten, Libanon, Kuwait, Algeriet, Jordanien, Marocko, Afghanistan, Rumänien, Kanada och Australien deltog också i konferensen.

Den parlamentariska delegationen från San Marino meddelade beslutet från den 24 februari då landets parlament beslutade att officiellt erkänna Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Deltagarna uttryckte sitt stöd för folkliga uppror i Iran som bröt ut i Teheran och andra större städer i februari och som utmanande regimen i sin helhet. De betonade att världssamfundet allmänt och västvärlden i synnerhet måste stå med det iranska folket och deras krav på regimskifte.

I varning för regimens ansträngningar att exportera islamisk fundamentalism till länderna i regionen, upprepade högtalare att de seismiska och helt nya förändringar i muslimska länder hade förhöjda behovet av att anta en korrekt politik vis-à-vis den iranska regimen och för att förhindra störningar i dessa länder.

James Jones, president Obamas National Security Advisor (2009-2010), Bill Richardson (energiminister och FN-ambassadör i Clintonadministrationen och Obamas särskilda sändebud till Nordkorea), Tom Ridge (första amerikanska Homeland Security Secretary), Howard Dean (ordförande för det demokratiska partiet 2005-2009), Mary Robinson, (FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter, 1997-2002 och Irlands president ,1990-1997), Irene Khan (generalsekreterare för Amnesty International (2001-2010), där bland folk konferens.

”Vägen till en fredlig och demokratisk Mellanöstern, där kvinnor och ungdomar skulle kunna spela sin rättmätiga roll, passerar oundvikligen genom regimskiften i Iran. Utan denna förändring, demokrati och stabilitet skulle vara omöjligt i denna region. I den nuvarande omständigheter är regimskifte i Iran hundra gånger mer nödvändigt. Annars kommer utvecklingen i regionen ska vidarekopplas. Lösningen för den iranska krisen är varken eftergiftspolitik eller krig. Vårt alternativ är ett som skulle gynna hela regionen: en demokratisk förändring genom det iranska folket och motståndsrörelsen”, sade Maryam Rajavi, NCRI:s valda president i hennes tal.

Högtalarna uttalat sitt stöd för rättigheter för invånarna i Camp Ashraf, Irak, hem till 3.400 medlemmar i Folkets mojahedin (PMOI / MEK) och underströk behovet av att garantera deras rättigheter genom att den amerikanska regeringen liksom behovet av att ge skydd åt en permanent FN-uppdrag i Camp Ashraf.

Deltagarna uppmanade den amerikanska regeringen att ta bort Irans största oppositionspartiet, PMOI, från utrikesdepartementets lista över utländska terroristorganisationer. Talare betonade att den snabba och exempellösa utvecklingen under de senaste veckorna har gett brådskande att återkallandet.

Delegationer från islamiska länder betonade solidaritet mellan folkliga uppror i länder i regionen och Iran och sade att demokrati och en seger för upproret i Iran är nödvändig för demokratisk utveckling i andra islamiska och arabiska länder.