Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran- Gripen studentaktivist försvunnen

Studentaktivisten Iman Sedighi är förvunen sedan han greps i Babol,  norra Iran, den 20 februari 2011 i samband med rikstäckande protester i landet. 

Det är tredje gången som Iman Sadeghi arresteras. Han hade dömts till 10 månaders fängelse förra året och släpptes efter att ha avtjänat halva sitt straff.
Iman Sadighi greps av säkerhetsstyrkor som var stationerad, utrustad med tunga vapen och pansarvagnar, Babol universitet.

Den 20 februari 2011, gick tusentals ut på gatorna i Teheran, Esfahan, Shiraz, Mashhad, Babol och andra städer för att fira den sjunde dagen av sorg för de två demonstranterna, Sane’ Zhaleh (26) and Mohammad Mokhtari (22), som dödades av Iranska säkerhetsstyrkor den 14 februari 2011.

FFFI har tidigare i ett pressmeddelande uppmärksammat  att tusentals har gripits och många är spårlöst försvunna i samband med söndagens landsomfattande demonstrationer. Deras familjer fruktar för sina anhörigas säkerhet och befarar att de kan komma att bli utsatta för tortyr.

FFFI uppmanar regeringen samt utrikesdepartementet att att ta till vidta konkreta åtgärder att  Iran  omedelbart släpper alla politiska fångar och deras säkerhets garanteras.