Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Sanktioner mot två ledande iranska tjänsteman för MR-kränkningar

Amerikanska finans- och utrikesdepartementet införde sanktioner mot Mohammad Reza Naqdi, chefen för Irans paramilitära Basijmilisen och Abbas Jafari Dolatabadi, den  iranska statsåklagaren, för deras ansvar i eller medverkande till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt ett uttalande från finansdepartement på onsdag.

Dolatabadi anklagas för att ha åtalat ett stort antal demonstranter, inklusive personer som deltog i december 2009 års demonstrationer på den heliga dagen av Ashura, vilka slogs ner brutalt av statliga säkerhetsstyrkor. Han har dömt demonstranter med att vara ”mohareb” eller Guds fiender, ett brott som straffas med döden i dagens Iran.

Under Dolatabadis insyn har, reformister, människorättsaktivister, journalister och andra gripits som en del av bredare tillslag mot oppositionsrörelsen av den iranska regeringen, sade uttalandet. I Teherans ökända Evin-fängelset, har några fångar misshandlats och tvingats till att lämna felaktiga och självbekännande erkännanden, sade uttalandet.

Som befälhavare för Basijmilisen, en paramilitär styrka lojal mot Irans hårdföra ledarskap, hade Naqdi en roll i de våldsamma kraftåtgärderna mot demonstranter under Ashura demonstrationerna, vilka resulterade i så många som 15 dödsfall och hundratals arresteringar, sade amerikanska finansdepartement i sitt uttalande.

Naqdi utsågs till chef för Basijmilisen i oktober 2009, bara fyra månader efter det omtvistade valet då president Mahmoud Ahmadinejad förklarades som den överväldigande vinnaren.

Förenade föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, välkomnar åtgärderna från de amerikanska myndigheterna och uppmanar regeringen att vidta liknande åtgärder mot de iranska ledarna, ansvariga för ideliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Samtidigt uppmanar FFFI regeringen att verka aktivt inom EU för att riktade sanktioner införs mot de ansvariga för de flagranta kränkningarna av mänskliga rättigheter som pågår i Iran.