Engagemang

Demonstranter kräver hårdare sanktioner mot Iran

Demonstration utanför den iranska ambassaden till stöd för de senaste folkliga protesterna i Iran mot prästerskapets religiösa diktatur.

Måndagen, den 14 februari, kunde världen återigen bevittna iranska folkets mod och beslutsamhet när tiotusentals iranier trotsade prästerskapets förbud mot demonstrationer. Tiotusentals iranier tog till gatorna för andra gången på en vecka, på söndag, i landsomfattande protester mot prästerskapets despotism.

Prästerskapet försöker nu ta tillfället i akt för att brutalt slår ner protesterna i tysthet, när händelseutvecklingen i Libyen dominerar nyhetsflödet i världen.

Demonstrationen är anordnade av Förenade Föreningar För ett Fritt Iran (FFFI) tillsammans med förbundets systerföreningar. Deltagarna kräver att de ansvariga för iranska folkets förtryck och de ständiga kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran ska ställas inför internationella domstolar.

Trots extrem kyla har ett femtiotal samlats utanför den iranska ambassaden för att visa sitt missnöje med prästerskapets styre och deras brutala förtryck av den iranska befolkningen.

Deltagarna upprepar i solidaritet med det iranska folket de slagord som hörs på iranska gator, nämligen ”Ned med Khamenei, Ned med diktatorn”, ”Mubarak, Ben Ali, Nu är det dags för Seyd Ali (Khameneis förnamn)” och ”Iranska ambassaden, Terror centralen”.

Deltagarna i dagens demonstration uppmanar regeringen samt utrikesdepartementet att fördöma det skoningslösa våldet mot fredliga demonstranter i Iran, vilka syftar enbart till att beröva den iranska befolkningen sina universella rättigheter såsom rätten till fredliga möten och sammanslutningar samt åsikts- och yttrandefrihet.

Enligt ett uttalande från finansdepartement på onsdag har USA infört sanktioner mot Mohammad Reza Naqdi, chefen för Irans paramilitära

Basijmilisen och Abbas Jafari Dolatabadi, den iranska statsåklagaren, för deras ansvar i eller medverkande till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.

FFFI anser att tiden för blott verbala fördömanden är sedan länge över och vädjar till Sverige och EU att vidta konkreta åtgärder i form av sanktioner riktade mot de ansvariga för förtrycket, kränkningar och avrättningarna i Iran, precis som amerikanska myndigheter har gjort.

För bilder (fritt att använda) och ytterligare info se www.fffi.se