Nyheter

Senegal anklagar Iran för att ha beväpnat separatistrebeller

Senegal stramar åt de diplomatiska förbindelserna med Iran, mot bakgrund av anklagelser om att Iran ska ha försett separatistrebeller med avancerade vapen, enligt rapporter från den västafrikanska staten.

Senegals regering sade i uttalandet på onsdag att vapnen använts under en attack i Casamance-regionen i södra Senegal i söndags, där tre senegalesiska soldater dödades. Det är den senaste i en serie diplomatiska missnöjesyttringar i Västafrika mot Iran för påstådd vapensmuggling.

Gambia har i detta sammanhang helt fryst sina förbindelser med Iran efter att det visade sig att landet var den verkliga  slutdestinationen för en vapentransport som avslöjades av nigerianska hamnmyndigheter. En nigeriansk domstol fortsätter att lagföra en medlem i prästerskapets revolutionsgardet, Azim Aghajani, misstänkt för att ha försökt smuggla vapen in i landet.

Samtidigt kommer rapporter från Teheran att iranska myndigheter har godkänt ett lån på en miljard dollar till Nigeria, en sjufaldig ökning från tidigare lånelöften om 150 miljoner dollar till landet. Enligt statskontrollerade nyhetsbyråer sade Nigerias ambassadör i Teheran att iranska regeringen är beredd att säkra ett lån på en miljard dollar för att finansiera landets ”ekonomiska projekt”.

FFFI kan konstatera att löften om att bistå Nigeria med ett lån på en miljard dollar sker samtidigt som Ahamdinejads regering avvecklar statliga subventioner för det iranska folket. Detta visar tydligt att prästerskapets regering inte avser att tänka på Irans ekonomi utan prioriterar finansiering av revolutionsgardets äventyr i utlandet med avsikt att skapa konflikter eller underblåsa existerande konflikter.