Nyheter

Revolutionsgardet tillkännager cyberattack mot VOA

En iransk regeringstjänsteman hävdade på tisdagen att islamiska revolutionsgardet, IRGC, låg bakom den senaste cyberattacken mot Voice of America, vilket orsakade störningar i stationens webbsidor.

Voice of America (VoA) är USA:s officiella radiostation utomlands alltsedan 1942 med huvudkontoret i Washington D.C. Förutom engelska sänder man på 43 utländska språk. VOA har även en parsiskspråkig Tv-kanal som sänder både via satellit och internet.

Irans statskontrollerade Press TV citerade en IRGC-tjänsteman, Ali Saeedi Shahroodi, som sa att cyberattacken var utförd av IRGC, den iranska islamiska regimens stormtrupper.

Saeedi Shahroodi, en IRGC-talesman för Irans högste andlige ledare, Ali Khamenei, berättade för den officiella nyhetsbyrån Irna att ”Iranska Cyber Armén hackade en VOA-hemsida och lämnade ett meddelande till USA:s utrikesminister på webbplatsen för att visa revolutionsgardets makt och förmåga inom cyberarenan”

Broadcasting Board of Governors, VOA:s moderbolag, sade i ett uttalande att det var målet för en domännamnsystem-attack som påverkade en datorserver utanför byrån. ”Detta var inte ett brott mot det interna systemet eller de interna servrarna. Inga data var förlorad eller avslöjad till följd av denna händelse. En utredning pågår för att avgöra vem som är ansvarig” sades det i uttalandet.

Besökare på VOA-hemsida och upp till 95 andra VOA relaterade webbplatser var omdirigerad till en sida med en iransk flagga och en bild av AK-47. Cyberattacken började på måndag och varade fram till tidigt på tisdag morgon, då tjänsten var återställd.

Hackergruppen identifierade sig som den Iranska Cyber Armén och lämnade ett meddelande på VOA:s webbplatser som löd ”Vi har bevisat att vi kan”. Meddelandet uppmanade även USA att sluta med sina interventioner i muslimska länder.

IRGC-talesman, Saeedi Shahroodi, sade att intrånget visade prov på Irans sofistikation inom utvecklingen av cybervapen. Han tillade ”USA har hög kapacitet inom missilteknologi, inklusive kryssningsrobotar, kärnvapen och andra vapen, men detta är inte fallet när det gäller programvara och cyberteknologi.”

Nyheten bekräftar FFFI:s tidigare farhågor om att prästerskapets repressiva organ nu försöker strypa informations- och nyhetsflödet på internet genom att tillsätta speciella cyberenheter som Iranska Cyber Armén som även bevakar iranska befolkningens aktivitet på nätet både när det gäller e-posttrafiken eller andra sociala medier.

Därför uppmanar FFFI alla europeiska teknologi- och internetföretag, såsom Ericsson och Nokia-Siemens, som är verksamma inom Iran att omedelbart upphöra med sina handelsförbindelser med iranska regimen eftersom företagens senaste teknologi enbart underlättar regimens jakt på regimkritiker och oppositionella och används för att strypa informationsflödet till och från landet.