Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Minst fem döda under söndagens oroligheter i Iran

Tiotusentals iranier tog till gatorna för andra gången på en vecka, på söndag, i landsomfattande protester mot prästerskapets despotism. Demonstranterna över hela landet krävde en avsättning av hela systemet med en religiös envåldshärskare, vilket också framgick av de slagord som ekade på Irans gator, ”Ned med Diktatorn”, ”Mubarak, Ben Ali, Nu är det dags för Seyd Ali (Khameneis förnamn)”.

Den iranska regimen lyckades att strypa informationsflödet inom, till och från Iran, bland annat genom att hota inhemska journalister, och avstänga delar av internet och telefonförbindelserna. Utländska journalister får inte heller tillstånd att rapportera från landet.

Prästerskapets svar på folkets krav var precis som tidigare att släpa lös sina repressiva säkerhetsstyrkor mot de fredliga demonstranterna. Enligt flera ögon vittnen fanns en extraordinär närvaro av säkerhetsstyrkor på allmänna platser, vilka gick till våldsamt attack mot folkmassorna. Vittnen säger att mobb av kravallpoliser och civilklädda från Basijmilisen stod uppställd på gatorna och vid flera tillfällen sköt direkt in i folkmassorna och slog demonstranterna med stålbatonger.

Enligt uppgifter till FFFI har prästerskapets paramilitära styrkor Basijmilisen, klädda i svart, sköt ihjäl en unga män i Teherans Hafte- tir torget.

Rapporterar från Shiraz gör också gällande att Hamed Nour-Mohammadi, en student vid Shiraz Universitetet, har blivit dödad under de folkliga protesterna i staden på söndag.

Alireza Mohammadi 21, Akbar Karimi, 20 blev dödade och 15 andra blev skadade i samband med sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor under söndagens protester i staden Marivan, en stad i provinsen Kurdistan i nordvästra Iran, nära gränsen till Irak.

Det rapporteras att även en kvinna, vars identitet är okänd, har dödats i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter i staden Mahabad, västra Iran.

Förenande Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, tar detta tillfälle i akt och uppmanar regeringen samt utrikesdepartementet fördömer det skoningslösa våldet mot fredliga demonstranter i Iran, vilka är ämnade att beröva den iranska befolkningen sina universella rättigheter såsom rätten till fredliga möten och sammanslutningar samt åsikts- och yttrandefrihet.