Nukleärt, Nyheter

Iranska studenter kan portas i Norge

Den norska säkerhetspolisen, PST, anser att iranska studenter inte ska få plugga i Norge, eftersom de kan lära sig att göra massförstörelsevapen. Vidare menar PST att det behövs ett filter som hindrar riskstudenter från att plugga på norska högskolor och universitet.

Jorn Presterudstuen, sektionschef på norska säkerhetspolisen, PST, säger att det viktigaste är att Norge får ett övergripande system som filtrerar bort så kallade riskstudenter innan de kommer till Norge för att plugga. Det handlar framförallt om att stoppa iranska studenter från att plugga vissa utbildningar som anses vara känsliga, till exempel kärnfysik och rymdforskning.

Vi är inte rädda för något speciellt. Men vi menar att det finns en risk att kunskap från norska lärosäten kan användas i ett lands vapenprogram eller atomprogram som inte är önskvärt, säger Jorn Presterudstuen enligt rapporter på Sveriges Radios webbsida.

Orsaken till att just iranska studenter inte ska få plugga är för att Iran utvecklar kärnvapen. Nu ska kunskaps-, utrikes- och justitiedepartementet i Norge tillsammans med PST, norska SÄPO lägga fram ett förslag om hur filtret exakt ska se ut till Stortinget under våren.

Iranier och nordkoreaner är sedan tidigare portade från flera utbildningar i Sverige. Det är kurser och program som bland annat handlar om kärnkraft och kärnteknik. Bakgrunden är att FN och EU är rädda för att Iran och Nordkorea lär sig mer om kärnvapen.