Nyheter

Två iranska krigsfartyg i Suezkanalen

Två iranska krigsfartyg har siktats i Suezkanalen på tisdags morgonen, enligt nyhetskanalen al-Jazira.

Fartygen uppges vara på väg mot Medelhavet med Syrien som möjlig slut destination, enligt rapporter från al-Jazira. Israel har kallat detta som en provokation och sagt från en början att de ser allvarligt på att iranska fartyg är på väg mot Medelhavet. Turerna kring två iranska krigsfartyg med kadetter på utbildning på väg att passera Suezkanalen har varit många under den senaste veckan. Flera motstridiga uttalande från iranska och egyptiska myndigheter om huruvida fartygen har passerat eller kommer att tillåtas att passera har skapat rubriker i internationella media, men klart står att de inte har passerat kanalen än.

Vad fartygen ska göra i Medelhavet och vilken avsikt de har med färd är fortfarande oklart.

Om iranska krigsfartyg verkligen tar sig genom Suezkanalen är det första gången det sker sedan den islamiska revolutionen i Iran 1979.