Engagemang, Nyheter

Stöddemonstration utanför Irans ambassad i Lidingö

På fredagen samlades ett hundratals exiliranier utanför den iranska ambassaden i Lidingö för att visa sitt stöd till de folkliga protester som pågår i Iran samt i solidaritet med invånarna i Camp Ashraf. Deltagarna visade sin avsky mot prästerskapets brutala kraftåtgärder mot senaste folkliga protesterna och deras komplotter mot Camp Ashraf genom att ropa slagord som  ”Ned med Khamenei, Ned med diktatorn”, ”Mubarak, Ben Ali, Nu är det dags för Seyd Ali (Khameneis förnamn)”  och ”Iranska ambassaden, Terror centralen”. Enligt uppgifter iscensatte iranska ambassaden i Irak i samarbete med Nuri al-Malikis regering en ny komplott mot invånarna i Ashraf på fredagen. Man hade slussat en grupp iranska agenter och betalda irakiska hantlangare utanför Ashraflägret,  vilka iscensatte en teatralisk protestaktion mot invånarna och krävde deras utvisning från Irak till Iran. Invånarna i Ashraf, tillhör den viktigaste iranska oppositionen Folkets mujahedin, och riskerar att avrättas i Iran mot bakgrund av deras benhårda motstånd till prästerskapets envälde och dess så kallade konstitution, som är det verkliga hindret mot ett demokratiskt och fritt Iran.

Gösta Grönroos, vice ordförande för Friends of a free Iran, FOFI-Sverige , höll ett tal för deltagarna och sade:

”Demonstrationerna i Iran i måndags visade återigen att den pågående iranska revolutionen inte kommer att få samma, förhållandevis fredliga förlopp som den tunisiska eller egyptiska revolutionen. Azadi torget kommer inte att bli ett nytt Tahrirtorg som internationella nyhetsbyråer sänder direkt från. Den iranska regimen har bestämt sig för att till vilket pris som helst slå ner upproret. Jag är ledsen att säga det, men den nya iranska revolutionen är, och kommer att bli, mycket blodig.”

Han tillade vidare ”Det är ingen slump att den iranska regimen samtidigt utövar allt sitt inflytande på den irakiska regimen i syfte att kväsa motståndet i Camp Ashraf (För att ta del av Göstas hela anförande, klicka här eller se en kort videoklipp från anförandet här).”

Iranska prästerskapet försökte krossa de folkliga protesterna efter det omtvistat presidentvalet 2009, men lyckades inte skrämma iranska befolkningen till tystnad även om prästerskapets repressiva organ har gjort allt i sin makt att förebygga massiva protester genom massarresteringar, förföljelse och avrättningar. Detta bidrog till att mycket av oppositionens arbete och protester skedde på internet, sociala medier, att dela ut flygblad och graffiti skrivning  av slagord mot prästerskapets styre på allmänna platser.

Revolutionerna i Tunisien och Egypten blev en tillfällig katalysator och skapade möjligheter för iranska folket att komma ut på gatorna för att åter framföra sitt krav på demokrati och en avsättning av principen om prästerskapets religiösa envälde (velayat-e faqih). Den 14 februari protesterade tiotusentals människor mot prästerskapets ledare i Irans huvudstad Teheran och flera andra städer. Minst två dödades och många skadades samtidigt som hundratals arresterades när olika säkerhetsorgan gick till våldsam angrepp mot demonstranterna.

Tidigare idag intervjuades Parviz Khazai, iranska nationella motståndsrådets representant i skandinaviska länderna av SR:s persiska program Pejvak beträffande dagens demonstrationer framför bland annat den iranska ambassaden vid flera europeiska städer samt om de planerade demonstrationerna på söndag, där flera demonstrationer är utlysta i Iran för att hedra minnet av de två omkomna vid måndagens demonstrationer. Han sade att demonstrationerna som sker vid flera städer på en bredd front har två mål vilka egentligen sammanfaller med varandra. Det första är frågan om  Ashraf, en bastion för motståndet beläget i Irans grannland, vilka skyddas av Genevekonventionerna. De är nu i fara då prästerskapet planerar precis som tidigare att slå till mot lägret genom sina agenter och irakiska hantlangare. Den andra frågan är avrättningarna i Iran och förtrycket av det iranska folket som hör ihop med det iranska folkets frihetskamp och motståndet mot prästerskapet. För att höra hela intervjun på  persiska, klicka här.

Läsa pressmeddelande från FFFI, beträffande dagens demonstration, Demonstration till stöd för folkliga protester i Iran och i solidaritet med invånarna i Camp Ashraf