Nyheter

Nya sammandrabbningar i Iran

Nya sammandrabbningar bröt ut idag mellan oppositionella och regimtrogna Basij- milisen i Irans huvudstad Teheran inför begravningen av en student som dödades under oroligheterna i måndags. Sammandrabbningar inträffade i samband med begravningen av en student som dödades i oroligheter i måndags, rapporter TT och AFP från Teheran.

Statliga nyhetsmedier i Iran påstår att studenten har dödats av oppositionella. Timmarna efter Sane Zhales död, började prästerskapets propaganda apparatur bedriva en föraktlig och skamlig kampanj genom att påstå att ”studenten var medlem i Basij-milisen” och att han hade dödats av Folkets Mujahedin, PMOI.

Iranska nationella motståndsrådet NCRI, som är en paraplyorganisation där Folkets mujahedin är medlem avfärdade ryktena som grundlösa och kallade den för en del av prästerskapets smutskastningskampanj mot motståndsrörelsen.

Enligt flera ögonvittnen arresterades ett flertal studenter som hade samlats utanför Teherans konstuniversitet för att hedra Sane Zhale.

Två människor, Mohammad Mokhtari 22 and Sane’ Jaleh, dödades, hundratals demonstranter arresterades och många misshandlades när prästerskapets säkerhetsstyrkor gick till angrepp mot måndagens fredliga demonstrationer runt om i Iran.

Nyhetskanalen.se skriver på sin hemsida att Zhale var en sunnimuslimsk kurdisk man som sköts ihjäl under måndagens demonstrationer. Vidare skriver nyhetssidan att ”Oppositionsledaren Mehdi Karroubi, en gång en av regimens mest hängivna förkämpar, sade på sajten Sahamnews att han inte var rädd utan tvärtom redo att betala ”vilket pris som helst” för sin kamp.

”Jag varnar, innan det är för sent, ta ut propparna ur era öron och lyssna på folkets röst”, uppgav Karroubi, som beskrev sig själv som en ”soldat för detta storslagna land i över 50 år”.

En annan tongivande ledare, Mir Hossein Mousavi, hyllade protesterna på sin hemsida, och passade också på att både kritisera regimen och distansera sig från dess anklagelser att gå i utländska makters ledband.

Han menade att oppositionen ”attackeras från två håll”, både från regimen och från utländska makter som vill använda dem i sina egna syften. Gröna rörelsens mål är, menade Mousavi, att återuppliva värderingar från 1979 års revolution mot shahen, och från den avlidne ayatolla Ruhollah Khomeini.”