Engagemang

Demonstranter kräver iranska ambassadörens avvisning

Idag demonstrerade en femtiotal exiliranier utanför iranska ambassaden i Lidingö till stöd för de folkliga protesterna i Iran.

Demonstranter uppmanar den svenska regeringen att kalla in den iranska ambassadören till Sverige för att framföra våra skarpaste fördömanden av prästerskapets övervåld mot sin egen befolkning samt utvisa den iranska ambassadören en lämplig markering från Sveriges sida när det gäller att värna om mänskliga fri- och rättigheter i världen.

Måndagen, den 14 februari demonstrerade tiotusentals iranier i Tehran och andra städer runt om Iran mot prästkapsväldet.Vad som många trodde skulle bli en manifestation ”i solidaritet med Egypten och Tunisiens folk” övergick snabbt till regimkritiska protester med slagord som ”Död åt diktatorn!”, ”Mubarak! Ben Ali! Nu är det dags för Seyed Ali (Khamenei, Irans högste andlige ledare brukar är även känd som Seyed Ali)!” och ”Iranier dör, men underkastar sig inte förtryck”.

Iranska säkerketsstyrkor använde våld för att skingra  fredliga demonstranter. Uppgifterna talar om att minst två dödades och fler andra skadades i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Över hundra personer har arresterats, enlig uppgifter.