Folkliga protester, Nyheter

Tårgas mot demonstranter i Iran

Sammandrabbningar mellan iransk polis och tiotusentals demonstranter plågade centrala Teheran på måndagen.  Säkerhetsstyrkorna slog och sköt tårgas mot demonstranter.

Oppositionen efterlyste en demonstration på måndag i solidaritet med Egyptens folkliga uppror som några dagar tidigare tvingade president Moubarks  att avgå efter nästan 30 år vid makten. Demonstrationen var det första stora  i mer än ett år för Irans kuvade oppositionen.

Polisen använde tårgas mot demonstranterna i Enghelab torget i centrala Teheran , Imam Hossein torg, samt i andra närliggande huvudgator. Demonstranter svarade med att ställa soptunnor i brand för att skydda sig från den svidande vita moln.

Minst tre demonstranter skadades av kulor och fördes till ett sjukhus i centrala Teheran, medan dussintals andra blev inlagda på sjukhus på grund av svåra skador efter envig med säkerhetsstyrkorna, enligt ögonvittne. Flera källor på plats rapporterar om att tiotals människor har gripits.

”Iranier dör men inte  accepterar förnedring”,  ”Död åt diktatorn”, skanderade demonstranterna, i en sång riktad till den hårdföra presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Flera ögonvittnen vittnar om säkerhetsstyrkor på motorcyklar som jagade demonstranterna genom gatorna i Teheran.

Den halvofficiella nyhetsbyrån Fars kallade demonstranterna för  ”hycklare, monarkister, skurkar och seditionister” och förlöjligade dem för att de inte skanderade några slagord om Egypten vilket de ursprungligen hade lovat.

Ett ospecificerat antal demonstranter greps och överlämnades till polis och säkerhetstjänstemän  rapporterade Fars, som är anknuten till iranska revolutionsgardet, Irans mäktigaste militärmakt.

Det  rapporteras att liknande manifestationer ägde rum i centrala staden Isfahan och Shiraz i södra Iran. Säkerhetsstyrkor använde våld för att skingra demonstranterna. Irans säkerhetsstyrkor hade brutit telefonlinjer och blockerade hemmet av en oppositionsledare i försök att stoppa honom från att närvara vid de planerade protesterna.

Många kravallpoliser på motorcyklar spred ut sig över centrala Teheran för att förhindra varje försök till demonstration, sade vittnen, som ville förbli anonyma på grund av rädsla för repressalier från myndigheterna.

Upproret i Egypten öppnade en unik chans för det politiska utspelet från Irans opposition.

Ahmadinejad hävdade att de egyptier som störtade president Hosni Mubarak tog inspiration från Irans islamiska revolutionen 1979, som fällde en väststödd monarki. Irans oppositionsrörelse har utnyttjat presidentens kommentarer för att pressa regeringen i ett hörn och begära tillstånd att marschera till stöd för Egyptens demonstranter.

Utrikesministern Carl Bildt benämner iranska regeringens agerande i sammanhanget för ett dubbelspel i Teheran och skriver på sin blogg på måndag att ”Som väntat har regimen i Iran gjort vad den kunnat för att stoppa och slå ner omfattande demonstrationer i Teheran och en rad andra städer. Efter att först ha hyllat protester i Kairo vill man nu inte alls veta av motsvarigheten i Teheran. Dubbelspelet underminerar ytterligare trovärdigheten”.

Länk till utrikesministerns blogg: http://carlbildt.wordpress.com/