Folkliga protester, Nyheter

Iran: Egyptendemonstration olagliga av rädslan för antiregim demonstartioner

En högt uppsatt tjänsteman i Vita huset kritiserade på lördagen Irans vägran att låta regimkritiker hålla ett möte till stöd för arabiska upproren. USA:s nationella säkerhetsrådgivare Tom Donilon sade i ett uttalande att, ”Genom att tillkännage att de inte kommer tillåta oppositionen protestera, har den iranska regeringen olagligförklarat för iranier vad det påstod var ädelt för egyptierna”. Han tillade, ”Vi uppmanar Irans regering att låta iranska folket utöva sina universella rättigheter som rätten till fredlig sammankomst, att demonstrera och kommunicera, vilka nu utövas i Kairo.”

En regeringstalesman meddelade på lördagen att iranska myndigheter stoppar en till måndagen planerad stöddemonstration för upproret i Egypten, rapporterar TT och Reuters från Teheran.

Mehdi Alikhani-Sadr på iranska inrikesministeriet säger att ”dessa människor är fullt medvetna om det olagliga i sitt krav och de vet att de inte kommer att få tillstånd att iscensätta ett upplopp”.

Bakom ansökan stod Mousavi och Karoubi, två presidentkandidater från valet 2009. Iranska prästerskapets ledare har tidigare kallat upproret i Egypten för ett ”islamiskt uppvaknande”, vilket FFFI också har rapporterat om.

Men nu verkar prästerskapets högste andlige ledare, Ali Khamenei, göra en kovändning av rädsla för iranska folkets avsky mot hans barbariska envälde. Khamenei och hans stab fick erfara under protesterna 2009 att varje folklig sammankomst snabbt kommer att övergå till regimkritiska protester med krav på deras avsättning.

Rädslan kommer tydligen till uttryckt i iranska regeringens uttalande om att den föreslagna demonstrationen är ett trick för färska protester mot regeringen, liknande dem under 2009. Precis som många gånger tidigare förklarade man begäran om protester på måndag som ”olaglig”.

Hyckleriet och dubbelmoralen hos prästerskapets styre visar sig  när Ahmadinejad i ett meddelande till egyptierna  innan Mubarak avgick sade att ”Den iranska nationen är er vän och ni har rätt att fritt välja er väg. Den iranska nationen står bakom era rättigheter”.

Men av allt att döma verkar folket strunta i revolutionsgardets kungörande om att man kommer att konfrontera varje försök till ”olagliga” demonstrationer på måndag.

Slagord som ”Ned med diktatorn” samt rop om att ”Gud är stor (allah-o akbar)” skanderar från hustaken i Teheran, rapporterar flera internationella medier däribland al-Jazeera  natten till måndag att