Folkliga protester, Nyheter

Slogan ”Ned med diktatorn” bryter tystnaden i Teheran natten

Regimkritiska slagord hördes ånyo från hustaken i Teheran på torsdagskvällen inför årsdagen av iranska revolutionen 1979 mot shahens diktatur. Enligt rapporter till FFFI förekom slagord som, ”ned med diktatorn”, ”gud är stor (allah-o akbar)”, ”ned med Khamenei (prästerskapets högste andlige ledare)”, samt ”ned med principen om Velayat-e faqih (principen om prästerskapets absoluta välde)”.

Traditionen att ropa regimkritiska slagord från hustaken nattetid blev populär under 1979 års revolution och återupptogs av befolkningen i olika stadsdelar i Teheran under de massiva protesterna i sommaren 2009. Denna nattliga form av protester har blivit ett populärt sätt för iranska folket att uttrycka sin avsky mot det härskande prästerskapet, som installerade en barbarisk teokrati när det kapade folkets revolution för 32 år sedan.

Slagorden ekade i olika delar av Teheran på torsdagskvällen, däribland Nezam Abad, Taslihat-torget, Majidieh, Rah Ahan, Qeytarieh, Velenjak, Zhandarmeri, Vanak, Sadeqieh, Aryashahr och Pounak.

Fredagen, den 11 februari, markerar 32-årsdagen av den folkliga revolutionen av 1979 mot shahens diktatur i Iran.