Folkliga protester, Nyheter

Irans åklagare varnar oppositionen för att demonstrera

Irans statsåklagare varnade på onsdagen oppositionen för konsekvenserna av en demonstration vid Teherans Azadi-torg, den 14 februari,  till stöd för den egyptiska upproret och den tunisiska revolutionen. 

Oppositionsledare Mir Hossein Mousavi och Mahdi Karroubi har bett om tillstånd att hålla ett  demonstration att hedra de uppror i Egypten och Tunisien.

Men åklagare Gholam Hossein Mohseni Ejehi sade at dem som vill visa solidaritet bör ansluta sig till en statligt organiserade demonstration i samband med 32: a årsdagen av Irans islamiska revolutionen 1979 på fredagen.

”Valet av en annan tidpunkt skulle vara splittrande och politiskt motiverade, sade Ejehi, enligt  rapporter från statliga medier.

”Den som verkligen avser att stödja hjältemodiga folket i Egypten kommer att närvara vid demonstartion på fredag, tillsammans med människor från alla samhällsskikt, sade han. Ejehi utfärdat en vag varning mot alla försök att iscensätta en alternativ demonstration, och sade att ”. Vårt folk är vaksamma och kommer att svara … om det är nödvändigt”

Iran krossade protesterna mot ett omtvistat presidentvalet 2009 och oppositionen har inte iscensatt demonstrationer i mer än ett år. Irans opposition säger omvalet av president Mahmoud Ahmadinejad var riggad.