Nyheter

Iran anklagar Nederländera för stöd av ”terrorister”

Iran anklagade Nederländerna på tisdagen att stödja ”terrorister”  i samband med den diplomatiska grällen som uppståd mellan både efter att Iran avrättade en holländsk-iransk kvinna i Iran tidigare imånaden.

Iranska utrikesdepartementets talesman Ramin Mehmanparast klandrade Nederländerna för att göra ”ett oförsvarbart drog ärendet till en fråga om mänskliga rättigheter och utöva politiska påtryckningar” på Iran.

”Vi kan se ett exempel på fel väg i västvärlden, särskilt Nederländerna, genom att stödja terroristgrupper … som har över 12.000 mord i sina register,” sade Mehmanparast vid sin veckopresskonferens.

Han syftade på den islamiska republikens väpnade oppositionsgrupper,  iranska Folkets Mujahedin , som vissa av dem bor i västeuropa som flyktingar.

”Beteendet hos dessa statsmän förvandlar sina länder till en fristad för kriminella, smugglare och terrorister.

”Det är verkligen beklagligt att de länder som påstår sig försvara mänskliga rättigheter och posera som civiliserade stödjer fall som berör brott, äktenskapsbrott eller narkotikahandel,” sade Mehmanparast 

Nederländerna  kallade på måndagen Irans ambassadör i Haag för att protestera mot den tysta nedgrävning av Zahra Bahrami, som hängdes den 29 januari efter att ha dömts för ett narkotikabrott.

Nederländerna sade den holländska ambassadören i Teheran kallades tillbaka till Haag för samråd efter Bahrami begravdes i avsaknad av hennes familj, som hade velat vara närvarande.

Bahrami, en 46-årig iransk-född naturaliserade holländska medborgare, ursprungligen greps i samband med omfattande protester under 2009 som följde av omtvistade valet i Iran men avrättades för narkotikahandel.

Bahrami avrättning har fördömts av EU och Förenta staterna, som uppmanade den islamiska republiken att stoppa alla avrättningar.

Hennes avrättning förra månaden fick den nederländska regeringen att frysa alla diplomatiska kontakter med vad det stämplas som ”barbarisk regim” i Iran.