Nyheter

Iran: Oppositionen söker tillstånd att marschera till stöd för det egyptiska upproret

Mir-Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi, vilka kandiderade till det tvivelaktiga presidentvalet 2009,  har uppmanat Teherans hårdföra ledare att sätta handling bakom orden. Herrarna har bett inrikesministeriet om tillstånd för att anordna en demonstration vid Teherans Azadi-torg, den 14 februari,  till stöd för den egyptiska upproret och den tunisiska revolutionen. Ministeriet kontrolleras sedan tidigare av en prästman trogen till den högste andlige ledaren Ali Khamenei.

Irans hårdföra myndigheter kommer inte att medge ett tillstånd för demonstrationen, särskilt på samma plats där upp till tre miljoner regeringsfientliga demonstranter iscensatte ett stor massmöte den 15 juni 2009.

Under den senare tiden tillåts endast regimtrogna demonstrationer, där deltagarna bussas in och tilldelas kostnadsfritt mat. Men Mousavis och  Karroubis fräcka begäran antyder hur den politiska förändringsvågen som idag sveper över den arabiska världen har påverkat Iran, en icke-arabisk muslimskt land med starka kopplingar till sina grannar trots etniska skillnader.

Khamenei, som har varit högste andlige ledare i Iran lika länge som Hosni Mubarak har suttit vid makten i Kairo, har prisat de egyptiska och tunisiska upproren som en ”islamisk uppvaknande” liknande Irans revolutionen 1979.

Muslimska brödraskapet, Egyptens största islamiska oppositionsgrupp avfärdade snabbt karakteriseringen, och Vita huset jämförde upproret med 2009 års folkliga protester i Iran mot president Mahmoud Ahmadinejads omtvistade omval.

Men Mousavi, före detta premiärminister, och Karroubi ber myndigheterna att låta iranierna visa sitt stöd för kampen mot tyranni, enligt Mousavis persiskspråkiga internetsida Kaleme.

I en skrivelse till inrikesministeriet står det att ”För att visa solidaritet med folkliga rörelser i regionen, särskilt med den frihetssträvande rörelsen iscensatt av tunisiska och egyptiska folket mot deras enväldiga regeringar, anhåller vi härmed i enlighet med artikel 27 i grundlagen  om  tillstånd att kalla till en demonstration, måndagen den 14 februari 2011, kl 15:00 från Imam Hossein till Azadi-torget ”