Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Trots tortyr och förföljelse blir de utvisade

En Iransk före detta politisk fånge och hans fru håller på att utvisas tillbaka till Iran. Svenska myndigheter har avvisat flyktingarnas vädjan om att stanna i Sverige som asylsökande.

Ruhollah Mosharzadeh är en välkänd politisk aktivist, som greps 1986 för första gången och släpptes från fängelset efter att ha avtjänat många år i fängelse. Därefter har han varit föremål för regimens förföljelse och arresterats vid flera tillfällen. Han har bott i Sverige under de senaste månaderna.

Migrationsverket har bestämt att dom ska skickas tillbaka till Iran och nu har också Migrationsöverdomstolen fastställt det beslutet. Detta trots att Mehrab under trettio år utsatts för upprepad förföljelse och tortyr i sitt hemland”, rapporteras Sveriges radio.

Carl Bexelius som är stabsjurist vid Migrationsverket säger i en kommentar att han inte kan kommentera det enskilda fallet. Han säger också att det ofta är svårt att bedöma trovärdigheten i asylsökande personers berättelser, men att han garanterar att Mehrab och Sakineh har fått en god prövning av sin sak.

FFFI, anser att migrationsverkets beslut bryter  mot allt vad humanitet heter, och strider mot av Sverige antagna konventioner om de mänskliga rättigheterna samt rätten till att fritt kunna uttrycka sin åsikt och sträva efter lycka. Migrationsdomstolen har dömt en familj att gå en uppenbar tragedi till mötes.

Iran är dock ett farligt land  där politiska aktivister förföljes, utsätts för barbariska tortyr och avsättningar. Mot bakgrund av att Iran har fördömts vid 57 olika tillfällen i FN:s generalförsamling och FN:s råd för mänskliga rättigheter för sina ständiga och flagranta kränkningar av mänskliga rättigheter har vi svårt att begripa grunden för migrationsverkets beslut. Det är välkänt att prästerskapets förtryck inte bara drabbar regimkritiker utan inskränker även befolkningens civila fri- och rättigheter samt påverkar deras vardag i allra högsta grad till exempel genom strikta klädkod både när det gäller män och kvinnor.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmanar  migrationsverket och regeringen att stoppa utvisningar av iranska asylsökande.