Nyheter

Nederländerna fryser sina kontakter med Teheran

Nederländernas regering fryser kontakterna med Iran till följd av att en iransk-nederländsk kvinna, Zahra Bahrami, avrättats för anklagelser om narkotika brott. Utrikesdepartementet i Haag beskrev hängningen som ”en barbarisk regims handling”, rapporterar TT.

Zahra Bahrami, född i Iran, greps i samband med de folkliga protesterna mot prästerskapet i Iran i december 2009, men dömdes till döden för knarksmuggling.

Detta gäller alla officiella kontakter mellan diplomater och tjänstemän, sade talesmannen Bengt van Loosdrecht till nyhetsbyrån AFP

Nederländerna avråder samtidigt medborgare med iranskt ursprung från att resa till Iran, eftersom Teheran inte godkänner deras nederländska medborgarskap, vilket gör att de nederländska diplomaterna inte kan bistå de med konsulär hjälp om dem hamnar i onåd hos de iranska myndigheterna.