Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iransk-nederländsk kvinna hängd i Iran

Enligt Rapporter från Iran hängdes en iransk-holländsk kvinna på lördag för narkotikabrott.

Zahra Bahrami, en iransk född nederländsk medborgare greps under Ashura protesterna mot regeringen den 27 december 2009 när hon var på besök i Iran, enligt människorätts- och demokratiaktivister.

Åklagarmyndigheten bekräftade tidigare att hon hade arresterats för ”säkerhetsbrott”. Ordförandet i rättsväsendet, Salavati, informerade henne om att hon är dömd för att vara en ”mohareb” eller ”krig mot Gud” och för medlemskap i en monarkistisk grupp. Men efteråt påstår myndigheterna att Bahrami hade använt hennes nederländska kontakter för att smuggla narkotika in i Iran.

”Den arresterade, medlem av ett internationellt droggäng, smugglade kokain till Iran genom sin holländska kontakter och hade vid två tidigare tillfällen transporterat och distribuerat kokain i landet”. ”Revolutionsdomstolen dömde henne till döden för innehav av 450 gram kokain och för försäljningen av 150 gram kokain”, sade åklagaren.

Nederländska representanter vägrades tillträde till kvinnan på grund av att iranska myndigheter inte godtog hennes dubbla medborgarskap.

”Jag kan inte bekräfta (hennes avrättning). Iranska medier tillkännagav nyheten, vi har  ännu inte kontaktats av de iranska myndigheterna, säger Bengt van Loosdrecht, en talesman för det holländska utrikesdepartementets, till AFP på lördagen.

Den 5 januari, uttryckte Nederländernas utrikesminister Uri Rosenthal ”djup oro” över Bahramis situation och sa att han hade ”bett de iranska myndigheterna om ett omedelbart klargörande” om hennes fall.

”Vi insisterar på information, möjlighet att ge henne konsulärt bistånd och en rättvis juridisk process,”  sade Rosenthal i ett uttalande vid detta tillfälle.

Nederländska  Radio Netherlands Worldwide, citerade Bahramis dotter Banafsheh Najebpour, i en tidigare  rapport denna månad där hon sade att hennes mor väntade på en ny rättegång, denna gång för  anklagelser om att vara medlem i en väpnad oppositionsgrupp.

Bahramis avrättning är den senaste i raden av masshängningar som utförs av Islamiska Republiken i januari. Hennes avrättning höjer det totala antalet  hängda personer i Iran hittills i år till 76, enligt rapporter i medierna.

Avrättningsvågen har lett till kritik från Catherine Ashton EU:s ”utrikesminister”. ”Europeiska unionen är djupt oroad över användningen av dödsstraff i Iran. Avrättningarna sker i en alarmerande takt, sade hon i ett uttalande på torsdag.

Ashtons uttalande kom efter att iranska statliga medier rapporterade om hängningen av 10 narkotikasmugglare, på torsdag.

Iran är det land som har högsta andelen avrättningar per år i förhållande till sitt befolkning. Äktenskapsbrott, mord, narkotikahandel och andra stora brott bestraffas alla med döden.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmanar den svenska regeringen, EU samt alla nationella och internationella människorättsorganisationer att vidta brådskande åtgärder för att omedelbart stoppa dödsdomar i Iran.