Nyheter

Iranägda Press TV får sitt brittiska bankkonto fryst

Irans statskontrollerade nyhetskanalen Press TV har fått sin brittiska bankkonton frysta, enligt en rapport på torsdagen.

Det engelskspråkiga TV-kanalen, med sitt huvudkontor i Teheran och ett kontor i London, har sett sina viktigaste handelskonto i National Westminster Bank suspenderat, rapporterar brittiska Times.

Banken kommer inom kort att stänga av kontot, rapporterade tidningen. En talesman för banken vägrade att berätta om orsaken till denna åtgärd.

Lauren Booth, svägerska till den förre brittiske premiärministern Tony Blair som arbetar för Press TV och nyligen konverterat till islam, tolkar händelsen som ett ”politiskt motiverat agerande” i en kommentar till tidningen.

Det är ”avsett att lamslå en blomstrande brittiskt bolag vars program och nyhetssändningar belyser politikområden som vissa byråer skulle ha  mörklagt, sade hon.

Matthew Richardson, Press TV:s rådgivare, citerades med att säga att NatWest hade vägrat förklara varför banken har frusit kontot. ”De har inte angett några skäl till varför de har gjort detta, sade han.

Västvärldens regeringar anklagar Iran för att försöka utveckla kärnvapen, och Islamiska republiken har varit föremål för fyra uppsättningar av FN:s sanktioner följt av sanktioner från både USA och EU.