Nyheter

Mousavi säger att regimen är totalitär

Irans oppositionsledare fördömde på onsdagen landets härskande styre för att vara ”totalitära” likt de gamla nazistiska och sovjetiska regimerna och tillade att  lögner till folket är deras  kännetecken.

Mir Hossein Mousavis uttalande kommer som reaktion på en intensifierad kampanj av makthavarna  för att misskreditera oppositionens ledare där man kallar honom  för att vara en förrädare som bör åtalas.

”De  tillgriper metoder (mot oppositionen) som användes i totalitära regimer som Stalin under Sovjettiden eller (tidigare diktatorn Nicolae) Ceausescu i Rumänien,” sade Mousavi i ett uttalande på sin webbplats.

”Med sina lögner har de överträffat Goebbels. Leveling anklagelser och lögner är en del av deras förbenade tro, sade han.

Teherans chefsåklagare, Abbas Jafari Dowlatabadi, sade förra månaden att det  var bara en tidsfråga innan oppositionsledarna ställs inför en rättegång för oroligheterna efter det omstridda presidentvalet 2009.

Mousavi och Karroubi Mahdi – som både var presidentkandidater i det omtvistade presidentvalet 2009 är redan förbjudna att lämna landet.

Hittills har dock myndigheterna avstått från att fängsla reformrörelsens högsta ledare, möjligen på grund av rädslan för en ny våg av protester so kan ge bränsle till oppositionen.

Mousavi och Karroubi sade förra månaden att de redan lever i ett ”fängelse” och brydde sig inte om de sattes bakom galler i en ”mindre” fängelse för försvara av den iranska nationens nedtrampade rättigheter.

Mousavi liknade nyligen Irans styrande system med den nordkoreanska diktaturen med några kosmetiska demokratiska gester och kritiserade det omtvistade juni valet som en kupp mot demokratin.

Oppositionen hävdar att Mousavi var den rättmätige vinnaren av 2009 års val och att den hårdföra presidenten Mahmoud Ahmadinejad förklarades som segrare genom omfattande röstbedrägeri.

Hundratusentals anhängare till oppositionen gick ut på gatorna i efterdyningarna av valet till stöd för Mousavi men deras fredliga protest krossades av säkerhetsstyrkor.

Oppositionen säger mer än 80 demonstranter dödades i de folkliga protesterna. Regeringen, som sätter antalet bekräftade dödsfall till 30, anklagar oppositionsledaren för att vara ”springpojkar för väst” och för att försöka störta den härskande styret genom gatuprotester.