Engagemang

Protest mot våldsam attack mot invånarna i Camp Ashraf, Irak

Uppdaterad 2011 01 08-16:15


 

Anhöriga och anhängare till medlemmarna av den iranska oppositionsgruppen Iranska Folkets Mujahedin som befinner sig i Camp Ashraf, Irak, demonstrerade på lördagen den 8 januari i protest mot de inhumaniska handlingar utnfört av dem irakiska styrkor mot lägrets invånare utanför den irakiska ambassaden i Stockholm .

Fredagen den 7 januari attackerades flyktinglägret Capm Ashraf av iranska hantlangare och agenter som genom att kasta brandbomber och stenar och andra föremål på de obeväpnade lägerinvånarna skadades 175, varav 83 kvinnor.

Attacken inträffade strax efter att Irans utrikesminister besökt Irak och understödd av irakiska militär som är stationerade vid Camp Ashraf.

Dessa inhumana handlingar mot invånarna i Ashraf strider mot internationella lagar och konventioner mot bakgrund av invånarnas status som skyddade personer under den fjärde Genève konventionen. De är även ett i leden av åtskilliga repressiva åtgärder för att göra livet outhärdligt för lägerinvånarna.

Camp Ashraf, som är hem för 3400 medlemmar av den iranska oppositionsgruppen Iranska Folkets Mujahedin (People’s Mojahedin Organization of Iran), har under de senaste två åren varit under en inhuman belägring av irakiska styrkor under befäl av premiärminister Nuri al-Maliki.
Hårda irakiska restriktioner mot Ashrafs invånare, som infördes efter begäran av Irans diktaturregim, inkluderar både hinder för invånarna att få tillgång till sjukvård samt hindrar akut nödvändiga medicinleveranser.

Förenade föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, fördömer denna brutala attack och uppmanar den svenska regeringen att omedelbara agera för att stoppa dessa  inhumana handlingar.

FFFI uppmanar FN och dess insatsstyrka i Irak, UNAMI, samt de amerikanska styrkorna stationerade i Irak att vidta omedelbara åtgärder för att garantera Ashraf-invånarnas säkerhet och säkerställa deras beskydd.

läs mer…

175 skadad vid ny attack mot Camp Ashraf