Nukleärt, Nyheter

EU avfärdar Irans erbjudande till kärnanläggning besök

Europeiska unionen har avfärdat erbjudandet från Iran att att besöka landets kärnanläggningar, sade EU: s utrikes chef Catherine Ashton  på fredagen, men är fortfarande optimistisk om samtal med Teheran senare denna månad.

Iran har skickat ett brev till ett antal ambassadörer till Internationella atomenergiorganet i Wien och uppmanade dem att besöka två platser – i Natanz urananrikning anläggningen och Arak tungtvatten komplex – under de kommande veckorna.

Diplomater från Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA var inte inbjudna. Men Ungern, som innehar det roterande ordförandeskapet i EU fram till juli, var inbjuden.

”Den är IAEA s uppgift att utföra inspektioner av kärntekniska anläggningar och jag hoppas att Iran se till att IAEA skall kunna gå och fortsätta och fullfölja sitt arbete,” sade Ashton till Reuters efter samtal med ungerska utrikesminister Janos Martonyi som avvisar inbjudan .

Medan USA och de tre EU befogenheter är mest engagerade i att utöva påtryckningar på Iran att avbryta sitt urananrikning har  Teheran inbjudit vissa europeiska länder, NAM (Alliansfria rörelsen), och några representanter från P5 plus 1 har Ryssland och Kina, som också är inblandade i sporadiska nukleära samtal med Iran, att besöka landets kärnanläggningar .

Ashton sade att hon hade samrått med Ryssland och Kina innan de beslutar att inbjudan inte bör godtas.

”Jag naturligtvis samordnar med övriga medlemmar i E3 +3 (sex stormakter) som var inbjudna, det är inte vårt jobb, att  tittar på anläggningar som expertis, ”sade Ashton  med hänvisning till IAEA: s inspektörer.

Västvarlden misstänkter att Irans kärnkraftsprogram är inriktad på att utveckla bomber. Teheran säger att det är bara för fredlig energi.

Iran säger att inbjudan har accepterats av de flesta Sändebud,  men gav inte kännedom till dem. 

”Vi välkomnar alla vänner att komma samman på det mest öppet sätt att se våra kärnkraftsanläggningar och detta är ett mycket positivt initiativ från Iran,”  sade ambassadör Ali Asghar Soltanieh. Han avböjde att kommentera Ashton inlägg och sade att han inte hade fått ett formellt svar från EU.

Västerländska diplomater har beskrivit Irans uppmaning som ett försök att splittra de sex världsmakterna och försvaga internationella sanktioner klappade på Teheran över sin hemlighetsfull verksamhet.

Ryssland och Kina har tenderat att inta en mjukare hållning gentemot Iran. Båda har ännu inte svarat offentligt på Teherans inbjudan.

Västerländska diplomater sade på onsdagen att Ryssland och Kina aktivt höll på att avskräckas från att gå på turné, eftersom detta kan urholka enhetsfronten av de fem permanenta FN: s säkerhetsråd medlemmar och Tyskland om Irans nukleära dokumentation.

Andra inbjudna för turen är Egypten, Kuba, Venezuela, Brasilien, Turkiet, Algeriet och Arabförbundet, sade diplomater. Kuba och Venezuela är allierade med Iran, medan Turkiet och Brasilien har försökt att medla i Irans dödläget med stora befogenheter.

Förhandlingarna om Irans kärntekniska program ska enligt planerna fortsätta om två veckor.