Nyheter

Iran höjer missilkapacitet för att avvärja hot från USA och Israel

Iranska parlamentets talman, Ali Larijani, sade på tisdagen att Iran planerar att öka sin missilmakt ytterligare för att försvara sig mot potentiella hot från USA och Israel, rapporterar den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

Larijani, som citerades av nyhetsbyrån Fars, sade att ”Vi vill inte dölja det faktum att vi försöker höja kapaciteten hos våra missilsystem. Så länge som USA och den sionistiska regimen (Irans benämning för Israel, då prästerskapets diktatur inte erkänner Israel som  land) hotar oss, kommer vi utveckla våra missilsystem som används i försvarssyfte”.

Larijani avfärdade även USA:s och Israels påstådda oro över Irans missilprogram, och sade att landet har producerat kort- och medeldistansrobotar bara för att försvara sig mot eventuella aggressioner, rapporterar den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

Så sent som i söndags berättade befälhavare för Revolutionsgardets flygvapen, Amir Ali Hadgizadeh, för nyhetsbyrån Fars att Iran hade skjutit ner många västerländska drönare, senast två i Persiska viken.

Iran har under de senaste årtiondena gjort betydande framsteg inom utvecklingen av medel- och långdistansmissiler. Teheran har dock upprepat att dess missilkapacitet är ”ett defensivt verktyg i kampen mot invasioner”, skriver den statliga nyhetsbyrån Xinhua (Nya Kina) på sin engelskspråkiga internetsida.