Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran arresterar ett antal kristna, lovar samtidigt flera gripanden

Iran har gripit ett antal kristna missionärer i Teheran-provinsen och lovade att ännu flera gripanden, det sade provinsguvernören som citerades av statliga nyhetsbyrån IRNA på tisdag.

Morteza Tamaddon sade ”ledarna för denna rörelse har gripits i Teheran och fler kommer att gripas inom en snar framtid.”

Han gav inga besked om de gripnas identitet, så det var oklart om de är utlänningar, iranier eller en kombination av bägge. Han förklarar inte heller vad han menade med att de tillhör en rörelse, som han kallade för ”avvikande” och ”korrupta” och jämförde med talibanerna, rapporterar AFP på tisdag (igår).

”Precis som talibanerna … som har inpassat sig i islam likt en parasit, har de skapat en rörelse i kristendomsnamn med Storbritanniens stöd. Men deras konspiration avslöjades snabbt och de har fått genomlida sina första nederlag”, sade Tamaddon utan att säga vad de arresterade påstås ha konspirerat för att göra.

”Olika typer av falska, avvikande och korrupta kulter vässar tänderna mot vår tro och man kan bevittna deras verksamhet bland ungdomarna, sade han och stämplade kristna missionärer som ett exempel på ”kulturellt angrepp” mot Iran.

Men en del kristna konvertiter har fängslats under de senaste åren och media har rapporterat om flera tillslag mot ”hem kyrkor”.

Kristna, judar och zoroastriska minoriteter tvingas i större grad utöva sina religioner i hemlighet och tillåts inte missionera öppet för sin tro. Anhängare till dessa religioner arresteras i större grad anklagade för spionage för USA, Storbritannien eller Israel och lagförs för att ha konspirerat mot Islamistiska Republikens säkerhet.

Kvinnor av dessa religioner måste dessutom följa den obligatoriska ”islamiska klädkoden” på offentliga platser. Samtidigt är konvertering från eller avsägande av islam straffbart med döden under Irans sharia baserade lagar, vilket   betyder i praktiken att man måste ärva sin religion från föräldrarna om man önskar utöva andra religioner än islam.