Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Politisk fånge avrättades genom hängning

Ali Sarami, 63, medlem i oppositionsgruppen iranska Folkets Mujaheddin (PMOI), hängdes tidigt imorse i det ökända Evinfängelset i Tehran.
Han greps i augusti 2007 under en ceremoni på årsdagen av massakern av politiska fångar. Han dömdes till döds  i december 2009.

Regimens så kallade ”revolutionära åklagaren” anklagde Sarami för ”reklam mot den islamiska republikens heliga lag ”: och beskriv att :”Han besökte Ashraf och efter att han hade fått nödvändig utbildning  återvände han till landet …  och till slut greps han i augusti 2007  för hans upprepade aktiviteter och deltagande i kontrarevolutionära ceremonier och sammankomster för att stödja PMOI och avge rapporter till denna grouplet (PMOI). Vid en husrannsakan i hans hus hittades och beslagtogs det några cd-skivor, filmer, bilder från PMOI och handskrivna organisatoriska dokument knutna till groupleten”.

Alis avrättning betonade den iranska regimens rädsla för PMOI och den iranska motståndsrörelsen och det var regimens sätt att hämnas efter att upprepande misslyckanden att konspirera mot Ashraf, som står fast och orubblig. FFFI menar att sådana  brott  återspeglar bara regimens oförmåga och frustration inför den resoluta iranska ungdomar och medlemmar av PMOI som är fast beslutna att störta den klerikala regimen och upprätta frihet och rättsstatens för människor i Iran.

Sarami utsattes för regimen mest brutala tortyr och påtryckningar till det sista i ett försök att bryta hans motstånd, men trots alla hans sjukdomar och oacceptabla förhållanden i fängelse, stod han fast vid tron om frihet och frigörelse för folket i Iran och gav inte upp.

När han fick hans dödsdom sade  han att: ”De kan inte skrämma mig och mina frihetsälskande landsmän genom avrättning och hängning … Den enda orsaken till sådana domar är deras rädsla för sin egen instabilitet”.

Han dotter upges gripits imorse utanför Evin-fängelset i Teheran efter att dödsdomen verkställdes.

Enligt nyhetsbyrån hängdes också Ali Akbar Siadat, dömd till döden för att under sex års tid ha arbetat för Mossad, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.

Siadat ska ha tagit emot 60 000 dolar i utbyte mot information om elitstyrkan Revolutionsgardets militära utrustning. Han greps för två år sedan när han försökte lämna Iran tillsammans med sin hustru. Vid gripandet bar han på 29 hemligstämplade dokument, skriver Irna. Ytterligar tre spionanklagade väntar på sia domar.

FFFI uppmanar alla människorättsaktivister och organisationer i Sverige och internationellt att vidta omedelbara åtgärder för att stoppa dessa avrättningar, i synnerhet avrättningar av politiska fångar, genom att sätta press på den iranska regimen. Sveriges regering bör även vidta beslutsammare handlingar åtgärder för att hindra avrättningar.

Läs mer…

  Protestaktion mot senaste avrättningar i Iran

Dag: onsdagen, den 29 december

Tid: 14:30

Plats: Framför iranska ambassaden, Lidingö