Motståndsrörelsen, Nyheter

Tidigare amerikanska tjänstemän uttalar stöd för Folkets mujahedin

Flera ledande före detta tjänstemän i GW Bush-administrationen uttryckte sitt stöd för den iranska oppositionsgruppen Folkets mujahedin, PMOI, under en konferens i Paris på onsdag och manade USA till att stryka organisationen från sin lista över terroristorganisationer, rapporterade AFP från en internationell konferens i Paris av den 22 december om Camp Ashraf och om policy gentemot Iran.

USA:s tidigare minister för inrikessäkerhet Tom Ridge, tidigare justitieminister Michael Mukasey och tidigare borgmästare i New York Rudolph Giuliani vilka efterlyste en förändring av politiken gentemot Iran, var några av talarna vid konferensen.

”Blidkande av diktatorer leder till krig, förstörelse och förlust av människoliv. Det kan bara finnas ett svar till tyranni: att motstå med kraft och beslutsamhet”, sade Giuliani i sitt anförande vid konferensen, där flera hundra exiliranier och sympatisörer till Folkets mujahedin deltog.

Frances Fragos Townsend, f.d. rådgivare till Vita Huset i inrikessäkerhetsfrågor, sade i sitt anförande att ”Om USA verkligen vill sätta press på den iranska regimen krävs det mer än att prata, det krävs mer än sanktioner”, utan att specificera vad som ska göras, skriver Washington Post i sin artikel av den 22 december.

Bland deltagarna i denna konferens märktes även Sid Ahmed Ghozali, tidigare premiärminister i Algeriet, Alain Vivien, Frankrikes tidigare Europaminister, tillsammans med parlamentariska delegationer från Frankrike, Storbritannien, Norge, Danmark och andra europeiska länder.

Talarna uttalade även sitt stöd för det Iranska nationella motståndsrådet, NCRI, en oppositionsgrupp i exil till regimen i Teheran, som inkluderar Folkets mujahedin som sin främsta medlemsorganisation.

Folkets mujahedin som togs bort från EU:s lista över terroristorganisationer förra året har varit på den amerikanska listan sedan 1997 som en del i ett försök av president Bill Clintons administration att nå ut till Teheran. Svartlistningen har kvarstått sedan dess, uppenbarligen för att inte motarbeta det iranska prästerskapet medan USA utkämpade krig i Irak och Afghanistan.

”Att beskriva er organisation för en terroristorganisation är inget annat än skamligt. USA bör entusiastiskt stå på er sida. Ni vill ha samma saker som vi vill”, sade Giuliani som anses vara en hjälte för sitt arbete, i egenskap av New Yorks borgmästare, efter attentaten den 11 september 2001 i New York.

”Folkets mujahedin är inte en terroristorganisation, de representerar en röst för frihet i Iran”, instämde Tom Ridge i sitt anförande vid konferensen.

Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, var en av talarna i den internationella konferensen. Hon sade i sitt tal att ett demokratiskt regimskifte genom det iranska folket och dess motståndsrörelse var den enda lösningen på den iranska krisen.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI, presenterade ett brev vid konferensen, undertecknat av dussintals tidigare regeringsledare och ministrar från hela världen, med uppmaning till president Barack Obama att avföra Folkets mujahedin från den amerikanska terroristlistan.

Jean-Pierre Brard, medlem i det franska parlamentet som deltog i konferensen, sade att 100 franska parlamentariker har informerat president Obama om sin ståndpunkt om läget i Iran och om oppositionen. De franska företrädarna påpekar i sitt brev till president Obama att amerikanska utrikesdepartementets benämning av den iranska oppositionsrörelsen, Folkets mujahedin, som en terroristorganisation är ett hinder i ansträngningarna att hantera den iranska regimens växande hot mot den regionala och internationella freden och säkerheten. Benämningen ger dessutom en ursäkt till den iranska regimen och dess representanter i Irak att undertrycka organisationens medlemmar i Camp Ashraf i Irak. Vidare anser de franska parlamentarikerna att den fortsatta svartlistningen sänder ut fel signaler till folket och den iranska regimen samt är en direkt inblandning i Irans inre angelägenheter till förmån för den iranska regimen och mot det iranska folket.