Nyheter

Masshängning av 11 Jundallah-anhängare i Iran

Iran hängde på måndagen 11 medlemmar av den sunnimuslimska militanta gruppen Jundallah som tog på sig sdkulden för veckans förödande självmordsattentat mot en moské i Chabahar där 39 människor dog och ett hundratal skadades, sade en tjänsteman rättsväsende.

”11 medlemmar av (Jundallah), som under de senaste månaderna var inblandade i terrorattackerna i provinsen … har blivit hängda i Zahedans fängelse”, sade Ebrahim Hamidi chefen för Sistan-Baluchestan provinsiella rättsväsende till statliga nyhetsbyrån IRNA .

Hamidi sade att de åtalades för ”korruption på jorden, krig mot Gud och profeten och konfronteration mot den heliga ordningen i den islamiska republiken Iran.” Enligt iranska strafflagen dessa brott bestraffas med döden.

Skuggiga Sunni militant grupp Jundallah (armén av Gud) har krävt flera dödliga attacker i Sistan-Baluchestan, där Zahedan är huvudstad och som gränsar till Afghanistan och Pakistan, inklusive en December 15 självmordsattentat i staden Chabahar som dödade 39 människor och skadade dussintals.

Hamidi sade de hängdes identifierades och greps av iranska säkerhetsstyrkor och krafter intelligens.

Jundallah, vars ledare Abdolmalek Rigi hängdes i juni, säger den kämpar för rätten till etniska sunnitiska Baluchis som utgör en stor population i Sistan-Baluchestan.

Gruppen har bedrivit ett dödligt uppror i sydöstra Iran i nästan ett decennium.

Iranska tjänstemän säger att gruppen får stöd från underrättelsetjänster i USA och Storbritannien.

Tre av dem dömdes för mordet på nästan 30 vakter i separata attacker, medan en annan hängdes för logistiskt stöd under en bombning av en moské i Zahedan.

Två shiamuslimska moskéer i Zahedan har varit mål för bombattentat i de två senaste åren som lämnade sammanlagt 50 dödsoffer.

Jundallah sade Chabahar bombattentata var ett hämnaktion mot hängningen av dess ledare Rigi.