Nyheter

Irans förste vice-president anklagas för korruption

Irans förste vice-president står inför korruptionsanklagelser och kommer att ställas inför rätta, sade iranska rättsväsendet på måndagen.

Konservativa lagstiftare har öppet anklagat förste vice-presidenten Mohammad Reza Rahimi för ekonomisk korruption under de senaste månaderna, men detta var den första bekräftelsen om anklagelserna mot honom.

Rahimi har förnekat anklagelserna och hotade att stämma sina anklagare.

Fallet är det senaste rycket bland ledningen av Irans regering. I en separat utveckling förra veckan, sparkade president Mahmoud Ahmadinejad sin utrikesminister och utsåg landets nukleära chef i stället utan att förklara orsakerna till plötslig förändring.

Iran har 12 vice presidenter men Rahimi är den högsta bland dem. Rättsväsendet talesman Gholam Hossein Mohseni Ejehi som citerades av den halvofficiella ISNA nyhetsbyrå  sade att T´Ramani kommer att ställas inför rätta.

”Den första vice president står inför uppgifter som måste utredas. Därefter ska vi se om det kommer att leda till hans fällande eller frikännande,” sade Ejehi till ISNA citeras.

Ejehi sa att flera som har arresterats för korruption har avslöjat Rahimis inblandning  i målet. Tidigare i år sa rättsväsendet tjänstemän att de flera personer arresterade  i en förskingring fall.
Elias Naderan, en framträdande konservativa parlamentarikern, har kallat Rahimi ”ledaren för korruption cirkel ”, och en annan lagstiftare, Ali Motahari, hade uppmanat rättsväsendet att lagföra vice-president.