Nyheter

Minst 40 döda i bombdåd utanför moské i Iran

Minst 40 människor har dödats och över 60 har förts till sjukhuset när två bomber exploderat vid en moské i staden Chahbahar i sydöstra Iran, det säger iranska nyhetsbyrån Irna.

Två personer har hittils arresterats i samband med dåden säger Ali Abdolahi en talesman för Irans inrikesministeriet.

Chabahar ligger i den fattiga provinsen Sistan-Baluchistan, som till har en betydande sunnimuslimsk minoritet och har drabbats tilltagande våld.

Ingen har tagit på sig ansvaret.  Men Jundallah, eller Guds soldater, som har fört sporadiska attacker i kampen mot påstådd diskriminering av områdets sunnimuslimska minoriteten i överväldigande shiitiska Iran pekas ut.

I sitt dödligaste attacken, slog en självmordsbombare mot ett möte mellan revolutionsgardister befälhavare och shiitiska och sunnitiska stamledare i gränsstaden staden Pishin i oktober 2009 och dödade 42 personer, varav 15 Guard medlemmar.

Iranska hävdar att Jundallah, som har sina baser i Pakistan, får stöd från västmakterna, inklusive USA. Washington förnekar några länkar till gruppen, och i november förde utrikesdepartementet gruppen i amerikansk lista över utländska terroristorganisationer

Onsdagen är kulmen på den shiamuslimska sorgehögtiden ashura. Minst 15 demonstraner dödaes av regimens säkerhets styrkor under oroligheterna i Iran efter det omtvistade presidentsvalet i juli 2009.