Nyheter

Intern maktkamp hårdnar i Iran

 

Ahmadinejad (höger) avskedar utrikesminister Mottaki

FFFI- Irans president Mahmoud Ahmadinejad avskedade på måndagen utrikesminister Manouchehr Mottaki.

Presidenten ersatte honom tills vidare med sin nära allierade Ali Akbar Salehi, Irans främste kärnenergiansvarige

Förenade Föreningar för ett Frit Iran, ser deen plötsliga avskedande av regimens utrikesminister Ahmadinejad som tecken på Ali Khamenei förlust av hegemoni och slagkraft, ökade inre splittring till följd av tremor inom mullornas regim i sin vacklande tillstånd.

”Mullornas regim interna krisen över dess nukleära program, införande av internationella sanktioner, betoning av länder i regionen om behovet av att störta regimen- som avslöjades under de senaste Wikileaks dodumenter – samt misslyckandet i att bemöta den ökande motståndet inom landet och misslyckande att bemöta den iranska motståndsrörelsen på internationell nivå, är bland de viktigaste skälen av Mottaki avsked”.

” Hastigt avskedande av regimens utrikesminister, medan han är på ett officiellt besök i afrikanska länder, är ett fåfängt försök av regimen för att förklara sina misslyckanden och skyller dem på Mottaki”.

-”Successionen av misslyckanden för regimen har ökat den interna krisen som kommer att följas av en rad av misslyckanden framöver”.