Nyheter

Stor iransk vrede efter brittisk kritik

 

USAs och brittisk flgga bränns upp av para militära Basij medlemmar framför brittiske ambassad i Tehran

Flera iranska konservativa parlamentsledamöter reagerade kraftig mot brittiske ambassadören Simon Gass på söndagen för att ha kritiserat mänskliga rättigheter i Iran på ambassadens hemsida och krävde frigivning av en framstående advokat.

”Simon Gass måste lära ambassadörs etik, sade Alaeddin Borujerdi, chef för parlamentets utrikespolitiska kommission, som citeras av den officiella nyhetsbyrån Irna.

”Det verkar som om Simon Gass är på ett uppdrag i Teheran att riva relationerna mellan de två länderna snarare än att utveckla dem, sade han, när brittiska och amerikanska flaggor brändes under en demonstration utanför ambassaden.

En annan MP, Heshmatollah Falahatpisheh, anklagade Gass att lägga sig i Irans inre angelägenheter och uppmanade UD att ”allvarligt överväga att utvisade brittiska ambassadören,” rapporterade nyhetsbyrån Fars.

MP Kazem Jalali sade parlamentets utrikespolitiska kommissionen skulle nästa vecka granska en nedgradering av relationen med Storbritannien.

”Det förefaller nödvändigt att nedgradera band med tanke på ambassadörens frekventa fräckhet … och det är det att Storbritannien skulle betala,” berättade Jalali för Fars.

Masoud Jazayeri, vice stabschef för Irans väpnade styrkor, kallade också på UD till ”beslutsam konfrontera” Gass för att ha gjort sådana som ”oförskämd” och ”billiga” kommentarer rapporterade Fars.

I kommentarer som publicerades på brittiska ambassadens hemsida i samband medinternationella dagen för mänskliga rättigheter, sade Gass att ingenstans är advokater, journalister och NGO arbetare under större hot än i Iran.”

”Sedan förra året människorättsförsvarare har trakasserats och fängslats, sade han i vad han kallade en blogg för att markera rättigheters dag, med hänvisning till fallet med framstående människorättsaktivist Nasrin Sotoudeh som greps den 4 september.

Sotoudeh, känd för sitt försvar av flera gärningsmän i dödscell för mord under 18 år samt opposition aktivister , anklagas för att handla mot den islamiska republikens nationella säkerhet.

Teherans band med London har försämrats efter att Iran anklagade Storbritannien för att ge stöd till regeringen oppositionen och underblåsa oroligheterna efter de omtvistade omval av president Mahmoud Ahmadinejad i juni 2009.

Iranska ledare har anklagande den brittiska underrättelsetjänsten MI6 det liksom amerikanska och israeliska underrättelsetjänsten för mordet på en topp kärnfysiker förra månaden.

Dussintals Basijis, medlemmar av hårdföra islamistiska milisen, demonstrerade framför Storbritanniens ambassad i centrala Teheran på söndagen över dödandet, brände amerikanska och brittiska flaggor, sade en ögonvitne.