Folkliga protester, Nyheter

Minst fem studenter arresterade i Iran

Några dagar efter årsdagen av studentdagen i Iran kommer nu rapporter om att en framstående iransk reformist har gripits på torsdag samtidigt som fem studenter rapporteras fängslade efter regimkritiska protester. Dessa gripanden markerar de senaste i raden av repressiva kraftåtgärder mot motståndare till den hårdföre presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Ali Shakourirad, en ledande medlem av Irans största reformvänliga parti, the Participation Front, har gripits efter anklagelser om att ”propagera mot systemet”, rapporterade den iranska studentnyhetsbyrån ISNA.

Arresteringar av studenter, aktivister och reportrar under de senaste dagarna visar att regimen fortfarande är redo att klämma åt regimkritiker, ett och ett halvt år efter Ahmadinejads omval vilket utlöste de största anti-regim protesterna sedan den islamiska revolutionen 1979.

ISNA rapporterade att Shakourirad hade arresterats för påhittade lögner om den islamiska republiken samt för att han har felaktigt citerat chefen för rättsväsendet i kommentarer som hade publicerats på webbplatser.

Gripandet sker två dagar efter betydande studentprotester vid universiteten över hela Iran, i samband med högtidlighållandet av ”studentdagen” på tisdagen.

Mousavis hemsida Kaleme rapporterade att fem studenter som hade deltagit i en protest vid Teherans Polytekniska Universitet på tisdag där närmare än 1000 studenter deltog, var fortfarande i förvar i Teherans Evin-fängelse.

Redaktören för den reformvänliga tidningen Sharq och fyra av hans kolleger greps på tisdag i tidningens redaktionslokaler efter att ha publicerat en särskild rapport om situationen för studenterna.

En opposition hemsida har uppmanat folk att samlas vid storayatollan Montazeris grav på torsdag för att högtidlighålla den första årsdagen av hans bortgång, enligt den islamiska kalendern. Reformvänliga webbplatser har dock rapporterat att Montazeris familj har beslutat att inte hålla en offentlig minnesstund på grund av brist på säkerhet för dem som deltar i ceremonin.

Storayatollan Hossein Ali Montazeri var mycket respekterad av folket för sin fräna kritik mot den nuvarande högste andlige ledaren Ali Khamenei när prästerskapet brutalt slog ner folkliga protester under sommaren 2009. Montazeri är också respekterad för att han i ett brev till Khomeini kritiserade avrättningen av 30 000 politiska fångar under sommaren 1988. Vid den här tiden var Storayatollan Montazeri, Khomeinis tilltänkta efterträdare till posten som högste andlige ledare.

Montazeris kritik gjorde att hamnade i onåd hos den dåvarande högste andlige ledaren Khomeini, vilket ledde till att han förbjöds från att inneha politiskt makt för all framtid.

FFFI konstaterar att prästerskapets regim har stärkt sitt grepp om samhället alltsedan de landsomfattande protesterna som följde Ahmadinejads omtvistade omval i juni 2009 genom att öka närvaron av repressiva organ på offentliga platser samt genom massarresteringar av oliktänkande jämte avrättningar under fiktiva anklagelser som att vara ”mohareb ”(föra krig mot gud).

Samtidigt beskyller regimen uppviglare för de varaktiga protesterna och propagerar att de är uppbackade av Irans utländska fiender. Men folkets avsky och vrede mot prästerskapets styre har inte försvunnit och de folkliga protesterna fortsätter i Iran trots massivt förtryck och förföljelse.