Motståndsrörelsen, Nyheter

WikiLeaks-uppgifter: Iran planerade att beskjuta Camp Ashraf med långdistansmissiler

Läckta diplomatkommunikation av WikiLeaks visar att Maliki avslöjade att iranska regimen avsåg att bomba Camp Ashraf.

Den iranska regimen har envist utövat påtryckningar mot Bagdad för att få mer än 3500 iranska regimkritiker i Camp Ashraf utvisade, skrev den franska dagstidningen Le Monde på söndagen. Men varken USA eller de arabiska länder som kontaktades vägrade att acceptera flyktingarna.

Ett telegram från amerikanska ambassaden av 24 september 2009, som har läckt ut av WikiLeaks säger att ”premiärminister Nouri Maliki begär att få förflytta Folkets mujahedin till södra delarna av Irak, men de vägrar att flytta. Maliki har avslöjat att Iran har tydliga planer på att attackera Camp Ashraf med långdistansmissiler. ”

Även AFP rapporterar att ”I ett annat telegram av den 24 september 2009, säger Iraks premiärminister Nuri al-Maliki att Iran uppges ha ”planer på att lansera långdistansmissiler” mot flyktinglägret Ashraf, norr om Bagdad.”

”Teheran är en ”dominerande aktör” i Irak och använder ”varje diplomatisk, underrättelse och ekonomisk medel ” till att få en pro-iransk regim där, visar läckta amerikanska diplomattelegram publicerad av tidningen Le Monde på söndag.”

”Iran är en av de dominerande aktörerna inom irakisk partipolitik” skrev den amerikanska ambassadören till Bagdad, Christopher Hill, den 13 november 2009, enligt Le Mondes översättning av Wikileaks telegrammen.

AFP rapporterade att Hill hade sagt att Najafs främsta religiösa personligheters dominanta auktoritet och religiösa trovärdighet är fortfarande det största politiska hindret mot Iran i Irak