Nukleärt, Nyheter

Iran meddelar om framsteg för sitt atomprogram dagen före samtalen

Iran hävdar nya framsteg i sitt omtvistade kärntekniskprogram på söndagen, en dag innan ny omgång samtal med stormakter.

Irans kärnvapenchef sade att landet har för första gången producerat eget koncentrerad uran som kan förädlas till material som används till kärnkraft eller kärnvapen – som ett sätt att kringgå FN-sanktioner som förbjuder materialets import.

Tillkännagivandet visar Irans beslutsamhet att bemästra kärnteknik utan hjälp utifrån bara en dag innan stormakter träffar iranska tjänstemän i Genève i ett nytt försök att övertala dem att frysa viktiga aspekter av detta arbete.

Chefen för Irans atom energiorganet Ali Akbar Salehi sade att koncentrerad uranmalm, känd som yellowcake, produceras vid Gachin urangruva i södra Iran och levereras till konvertering av urananläggningen i centrala staden Isfahan för bearbetning.

leveransen bevisar att mystiska bomattentat och mordet på iranska toppkärnfysiker förra veckan inte kommer att förhindra Irans kärntekniska utveckling ,sade Salehi i ett direktsänd tal i den statliga televisionen.

Iran har importerat en betydande lager av yellowcake från Sydafrika på 1970-talet enligt den tidigare USA-stödda shahen ursprungliga kärnvapenprogram, samt okända kvantiteter yellowcake från Kina långt före FN-sanktioner.

Salehi, som också är landets vice president, sade att steget innebar att Iran var nu självförsörjande över hela kärnbränslecykeln – från utvinning uranmalm till att berika den och producera kärnbränsle.

Han tillade att detta sänder budskapet till Genèvemöte på måndag och tisdag ”att de inte kan stoppa Irans nukleära arbete”.

USA och några av dess allierade anklagar Iran för att använda sitt civila kärnkraftsprogram som en täckmantel för att utveckla kärnvapen. Iran har förnekat anklagelserna, säger dess nukleära program är inriktat enbart mot att producera el och medicinska isotoper för behandling av patienter.