Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran hängde kvinnan för mord på kärleksrival

 

Iran  hängde en kvinna på onsdagen som dömts för mord på en kärlekrival, sade hennes advokat till den officiella nyhetsbyrån Irna.

Shahla Jahed, 39 år gammal, hängdes  01:30 efter att  domen bekräftades av högsta domstolen och rättsväsendet chef, sade advokaten Abdolsamad Khoramshahi.

Den London-baserade Amnesty International uppmanade Iran på tisdagen att stoppa avrättningen, som sade att ”det finns goda skäl att föreslå att hon kan ha dömts felaktigt.”

Jahed, som hade en så kallad Sighah ”tillfällig äktenskap” med Nasser Mohammad Khani, en före detta anfallspelare i det iranska fotbollslandslaget, var dömd för att ha huggit ”permanenta” frun  till döden för åtta år sedan.

I den shiitiska tron som är den största religionen i Iran, kan män och kvinnor gifta sig under en överenskommen tid. Efteråt är äktenskapet ogiltigt, även om det kan förnyas.

Män kan ha upp till fyra permanenta fruar, och valfritt antal tillfälliga fruar. Kvinnor kan bara vara gift med en man i taget.

Amnesty sade i början av 2008 att rättsväsendet upphävde domen och beordrade en ny utredning, med hänvisning till förfarandemässiga fel. ” Jahed dömdes dock  igen till döden i februari 2009.

Khani var en framstående iranska fotbollsspelare på 1980-talet och senare blev han tränare för Teherans Persepolis fotbollsklubb.

Den islamiska republiken säger att dödsstraffet är nödvändigt för att upprätthålla lag och ordning och tillämpas först efter en noggrann rättsliga förfaranden.

Mord, våldtäkt, väpnat rån, narkotikahandel och äktenskapsbrott är alla bestraffas med döden i Iran.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI har påtagliga gånger vädjat till människorättsorganisationer och den svenska regeringen att fördöma den ohållbara situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran samt att agera för att sätta ytterligare press på den iranska regimen för att stoppa dess ideliga kränkningar av mänskliga rättigheter.

Nu måste omvärlden sätta press på iranska regimen för att stoppa de grymma avrätningarna.