Nyheter

Iran stärker sin arsenal med hjälp av Nordkorea

Hemliga amerikanska underrättelsetjänsten bedömningar har dragit slutsatsen att Iran har fått tag på avancerade missiler, baserad på en rysk konstruktion, som är mycket kraftfullare än vad Washington har offentligt medgett att Teheran har i sin arsenal, visar diplomatiska dokumenten.

Iran har fått 19 missiler, känd som BM-25 som kan bära kärnstridsspetsar, från Nordkorea,  enligt ett detaljerad och mycket klassificerad dokument, av den 24 februari i år, från mötet mellan USA och Rysslands tjänsteman som erhålls av Wikileaks och görs tillgänglig för en rad nyhetsmedier.

Dem missiler kunde för första gången ge Iran kapacitet att slå till huvudstäder i Västeuropa eller enkelt nå Moskva. Amerikanska tjänstemän varnade Ryssland att deras avancerade framdrivningssystem kan påskynda Irans utveckling av interkontinentala ballistiska missiler, skriver The New Yorks times.

Det har varit utspridda men envisa spekulationer i ämnet sedan 2006, då fragmentariska rapporter dykt upp om att Nordkorea kunde ha sålt Iran missiler som bygger på en rysk konstruktion som kallas R-27, som användes tidigare ombord på sovjetiska ubåtar att bära kärnstridsspetsar.

Ändå skulle det BM-25 vara ett betydande steg upp för Iran. . Iran har inte bara erhållit BM-25, men utsågs också med den avancerade tekniken som ett sätt att lära sig att designa och bygga en ny klass av starkare motorerenlig dokument.

Internationell oro över utvecklingen i Irans robotar ökade förra året efter att Teheran sände upp sin första satellit i rymden. Experter sade att det var klart att den andra etappen av raketen, känd som Safir, hade utsetts med en ny och mer kraftfull klass av motorer som drog fördel av vissa delar av rysk teknik.

Amerikanska regeringens experter säger att motorerna i den ryska R-27 innebär cirka 40 procent förbättring i lyftkraft bland fotogendrivna motorer som är kraftkälla till de flesta iranska missiler.