Nyheter

Iran anglagar USA, Mossad för mordet på kärnforskare

En framstående kärnfysiker dödades och en annan sårades när de var på väg till sitt arbete i Irans huvudstad på måndagen.

Den omkomne Majid Shahriari och Fereydoon Abbasi Davani, som överlevde attacken, var ledande figurer i Irans nukleära program, som väst misstänkta har militära syften. Teheran förnekar anklagelsen.

”Män på motorcykel körde upp jämsides med bilarna och fäste sprängladdningar på framrutorna. Strax därpå detonerade bomberna” sade Teheran polischef Hossein Sajedi-nien,

Teheran pekade snabbt ut CIA och Mossad för attackerna som tydligen utförs av män på motorcyklar.

”Man kan utan tvivel se Israel och västerländska regeringar händer i mordet som tyvärr ägde rum”, sade president Mahmoud Ahmadinejad på en presskonferens.

Inrikesminister Mostafa Mohammad Najjar sade att ”Mossad och CIA är fiender till iranierna” vars ”desperat terroristhandling mot de två akademiker visar sin svaghet och underlägsenhet.”

Shahriari var ” en av de stora ansvarig för ” vid Irans atomenergiorganet, sade  islamiska republikens nukleära chef Ali Akbar Salehi till den statliga nyhetsbyrån IRNA.

Han var också medlem i den så kallade Sesame projekt om nukleärt samarbete i Mellanöstern.

Den andra forskare, Abbasi Davani, var föremål för FN: s säkerhetsråds sanktioner enligt resolution 1747 som antogs i mars 2007. Han identifierades som en av edande personer i försvarsdepartementet  och väpnade styrkornas logistik vetenskapsman.

Polischefen sade att angriparna hade lyckats fly och att ”ingen hade ännu tagit på sig ansvaret” för attentaten.

En annan iransk kärnfysiker inblandade i Sesame-projektet Masoud Ali Mohammadi, , som dödades i ett bombattentat som i januari.  Tehran skyllde på ”legosoldater” som avlönas av Israel och USA.

Salehi varnade Irans fiender att de var ”leker med elden.”