Nyheter

U.S.A:s försvarschef: Engagemang med Iran bör vara realistisk

USA måste vara realistiska om sina ansträngningar att förmå Iran, vars ledare ljuger om Teherans kärntekniska program och är på en väg att bygga kärnvapen, sade en amerikanska topp officer.

Amiral Mike Mullen, USA:s försvarscehf, sade i en kommentar som släpptes på fredagen att den amerikanska militären har funderat på militära alternativ mot Iran ”för en signifikant tidsperiod”, men tillade att diplomati var i fokus för USA: s ansträngningar.

”Jag tycker ändå det är viktigt att vi fokuserar på dialog, vi fokuserar på engagemang, men också göra det på ett realistiskt sätt som ser till att Iran faktiskt tala sanningen, är verkligen engagerad och gör egentligen någonting,”sa Mullen i en intervju med CNN på söndag.

Iran har gått med på att träffa en företrädare för de sex stormakterna över sin urananrikning, men diplomater och analytiker ser liten chans på ett genombrott i den långdragna tvisten.

Amerikanska tjänstemän, inklusive Mullen, har ändå varnat för att ett militärt anfall endast skulle försena, inte stoppa Irans kärnvapenprogram, och säger om att övertyga Teheran att överge sitt nukleära program är det enda hållbara långsiktiga lösningen.

Väst anser att Iran strävar efter att använda sitt program för anrikning av uran för att bygga kärnvapen, vilket Iran förnekar. Både Israel och USA har sagt alla alternativ finns kvar på bordet för att ta itu med dess nukleära ambitioner, en position Mullen bekräftade att CNN.

Tillfrågad om han trodde Teherans löften om att dess nukleära program för fredliga ändamål, sade Mullen: ”Jag tror inte det för en sekund.”

”Faktum är att information och underrättelserapporter som jag har sett talar mycket specifikt om motsatsen, sade han.

Det kommer uppgifter från Iran om att landets första kärnkraftverk, i staden Bushehr, nu har startats. Iran hoppas att elproduktionen kan kopplas in på nationella elnätet inom en eller två månader.