Nyheter

Egypten: Iran bör hålla sig borta från arabländernas inre angelägenheterna

Iran bör hålla sig utanför de inre angelägenheterna i arabiska länder i viken och inte blanda sig i Irak och Libanon, sade Egyptens utrikesminister på fredagen i en qatarisk tidningen.

”Iranska interventioner i interna angelägenheter i viken får inte tillåtas”, sade utrikesminister Ahmed Abul-Gheit  till Al-Sharq tidningen.

”Vi säger till våra bröder i Iran … Irak måste vara ifred och Libanon måste lämnas i fred. Och Iran bör inte inkräkta i Bahrain på något sätt, sade Abul Gheit.

”Säkerheten för gulfstaterna kommer först, och Egypten ger det mycket av sin uppmärksamhet, sade ministern, som följde president Hosni Mubarak på en Doha besök som avslutades på torsdagen.

Abul Gheit efterlyste också en diplomatisk lösning mellan Iran och det internationella samfundet om landets kärnenergiprogram som har väckt oro i väst och bland vissa arabiska länder.

”Egypten är medveten och vet att Iran har ett problem med den västerländska världen, sade han. ”Avvecklingen av västerländsk iranska problem måste uppnås genom diplomatiska och politiska medel, bort från militära aktioner och krig.”

I september varnade Mubarak om ”nya faror som uppstår i Gulfregionen som hotar dess stabilitet”, i en uppenbar anspelning på Iran.

Västländer och Israel misstänker att Iran använder sitt civila nukleära program för att dölja ansträngningarna att utveckla en atombomb, Teheran förnekar.

Sunnimuslimska länder i arabvärlden, som Saudiarabien, är också oroade över shiitiska Irans stöd till den shiitiska militant grupp Hizbollah i Libanon och den palestinska islamistiska rörelsen Hamas.

Teheran-Kairo band har sönderfallit sedan 1980 efter den islamiska revolutionen i Iran och Egypten: s erkännande av Israel. De två länderna har sedan dess bara behållit intressesektioner i varandras huvudstäder.