Engagemang, Nyheter

Protest mot Iraks inhumana restriktioner mot Irans opposition

Dussintals svårsjuka och cancerpatienter vägras tillträde till medicinska tjänster och specialistläkare av irakiska styrkor under Nouri al-Maliki kommandot

En grupp av anhängare och anhöriga till medlemmar av Irans oppositionsgrupp Folkets Mujahedin; bosatta i Camp Ashraf i Irak, fortsatt sin protest, utanför den irakiska ambassaden i Stockholm, mot  restriktioner mot Campens invånare utförda av Irakiska styrkor på lördagen.

Dussintals obotligt sjuka och cancerpatienter vägras tillträde till medicinska tjänster och specialistläkare av irakiska styrkor under Nouri al-Maliki kommandot

Camp Ashraf, hem för 3400 medlemmar av den iranska oppositionen People’s Mojahedin Organization of Iran, har under de senaste två åren varit under en inhuman belägring av irakiska styrkor under befäl av Nouri al-Maliki.

Irakiska hårda restriktioner mot Ashrafs invånare, på order av den iranska regimen, inkluderar hinder för invånarnas tillgång till sjukvård och brådskande behov av medicin.

Irakiska attacker mot Ashraf den 28 juli och 29, 2009 lede till 11 döda och 500 skadade, några av de sårade dog på grund av bristande medicinsk vård.

Demonstranter fördömde de pågående repressiva åtgärderna mot invånarna i Ashraf och uppmanar att:

• USA och FN  ingripa och avbryta grymma belägringen och begränsningar av Ashraf-invånare
• Amerikanska styrkor ska återigen ta över skyddet av Camp Ashraf som de gjorde mellan 2003 och 2008
• FN: s assisterade mission i Irak ska permanent övervaka situationen i Ashraf.