Nukleärt, Nyheter

Iran höjer kärnbränsle produktionen

En högt uppsatt iransk parlemantariker säger att den Islamiska republiken planerar att öka sin produktion av kärnbränsle för att möta landets behov.

Iran har aldrig avvisat bränsle utbyte men väst har alltid skjutit upp affärerna uppgav Esmail Kowsari för Majlis (parlament) nationella utrikes-och säkerhetspolitiken Kommission, rapporterade Mehr nyhetsbyrå på söndagen

Efter västvärldens fortsatta vägran att förse Iran med kärnbränsle, förklarade Teheran att det kommer att anrika uran upp till 20 procent sade Kowsari.

”Iran kommer att öka produktionen av kärnbränsle och uppfylla sina efterfråga,” Kowsari citerades av Mehr News Agency som att säga på söndagen.

Under den första förhandlingsrundan med Wien-gruppen – Frankrike, Ryssland, USA och Internationella atomenergiorganet i Genève, – erbjuds Irans att skicka sin låganrikat uran ur landet i utbyte mot reaktor bränsle från Ryssland och Frankrike.

Med hänvisning till Teherans förhandlingar med P5 1 – Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland, USA och Tyskland – sa Kowsari  att ”Iran har fastställt ramen för samtalen i sin allmänna politik” och stormakter har informerats om dessa ramar .

Den 14 oktober, meddelade EU: s utrikes chef Catherine Ashton, som representerar P5 1, väst beredskap att återvända till förhandlingarna och föreslog tre dagars samtal med Iran.

Båda parter har uttryckt sin beredskap att mötas för samtal den 5 december men har inte enats om en plats. Ahmadinejad sade Iran hade erbjudit sig att hålla mötet i Istanbul, och de sex stormakter hade föreslagit Genève.

Iran har meddelat att man kommer att förhandla i frågan om kärnbränsle utbyte med Wien-gruppen inom ramen för Teheran deklarationen, och att dess samtal med P5 1 inte kommer att omfatta den nukleära frågan.

”Från Irans synvinkel kärntekniska samtalen är över och att ta upp frågan i dessa förhandlingar är meningslöst, eftersom Iran fortsätter sin kärntekniska verksamhet lagligt och genom internationella deklaration” sagde Kowsari.