Nyheter

Ahmadinejad uppmanar flickor att gifta sig vid 16

Irans president Mahmoud Ahmadinejad uppmanade unga flickor att gifta sig vid 16 års ålder i sin senaste förkastande av landets en gång effektivt familjeplanering, rapporterades lokalpressen på söndag.

Efter ett hög barnafödande sedan den islamiska revolutionen 1979, införde Iran ett internationellt prisade familjeplanering på 1990-talet som drastiskt minskade tillväxttakten. Ahmadinejad har kritiserat programmet som ett ogudaktigt och en västerländsk påfund.

”Vi borde ta en ålder av äktenskap för pojkar till 20 och för flickor till ca 16 och 17, , ”Äktenskapsålder för pojkar har nått 26 och för flickor till 24, och det finns ingen anledning till detta, sade han”, enligt den statsägda tidningen Jam-e Jam.

Sedan han kom till makten 2005 har den iranske presidenten försökte till att bidra till ökning av landets befolkning, som redan är på 75 miljoner, med en tredje del mellan åldern 15 och 30.

I juli införde han en ny politik för att främja befolkningstillväxten med ekonomiska incitament för alla nyfödda barn, Han har tidigare sagt att landet kunde föda en befolkning på 150 miljoner.

Kritiker säger att hans politik kan bara förvärra arbetslösheten, som för närvarande, officiellt, är över 9 procent.

Enlig den iranska Shariia lagar är tillåtet att gifta bort tjejer redan vid nio årsålder.