Nyheter

Iran: Utländska flygplan kränkte landets luftrum

Oidentifierade utländska flygplan har brutit mot Irans luftrum när landet sparkade igång sin största luftförsvarsövning på tisdag, men att inkräktare stoppades och tvingades tillbaka av iranska jetplan, sade Irans general på onsdagen.

General Hamid Arjangi, en talesman för luftförsvarsenheten, Sade till till Irans offeciella nyhetsbyrån IRNA att Irans radarstation och observationsposter plockade upp flygplanen i iransk luftrum under femdagar långa luftförsvarsövning som startades på tisdag.

”Det fanns sex fall av intrång av oidentifierade plan ”I alla sex fallen lyfte stridsflygplan … artillerisystem larmades, mål identifierades och nödvändiga varningar gavs.”

Den iranska övning är tänkt att visa upp landets luftförsvarskapacitet att försvara landets kärnenergianläggningar från eventuell attack.

Generalbrigaden Ahmad Miqani, befälhavare för luftförsvarsenheten, som ansvarar för övningarna sade till officiella nyhetsbyråer att liknande övningar har genomförts under det senaste året över kärnkraftsanläggningarna i Fordo, Teheran, Natanz, Bushehr och Esfahan

Arjangi sade att tusentals övervakning utposter har varit stationerad längs 4.400 miles (7.000 mil) längs Irans gränser, utrustade med sofistikerade system för kommunikation kapabla att motverka fiendes störning för att överföra data till kommando centralen.

General Ahmad Mighani, chef för ett flygvapen gren som ansvarar för att bemöta det hot som Irans luftrum, sade tisdag kriget spel försöka ”uppgradera bekämpa beredskap” av landets luftförsvarssystem.

USA och dess europeiska allierade anklagar Iran för att inleda ett kärnvapenprogram. Iran förnekar uppgifter och insisterar att programmet är endast för fredliga ändamål.

Iran väntas presentera en lokalt tillverkade radarsystem med en räckvidd på cirka 1.800 miles (2.900 mil) under övningen.

Det fanns ingen omedelbar kommentar från den amerikanska flottans Bahrain-baserade femte flotta.

Iran har omstrukturerat sin arme förra året i ett försök att förbättra sitt luftförsvar. Förändringarna var en del av en bredare inriktning på att stärka det militära i oro över USA: s militära närvaro i grannlandet Irak och Afghanistan.