Nyheter

Irans filmproducent inför rätta

Den uppmärksammade filmproducenten Jafar Panahi ställdes inför rätta i Iran, anklagad för att ha gjort en film om oppositionens protester utan tillstånd och anstiftan, enligt ett uttalande som släpptes i Italien.

Panahi var förhindrad att närvara vid filmfestivalen i Venedig i september efter gripandet i mars och 88 dagar i förvar, under vilken han hungerstrejkade.

USA direktören, Steven Spielberg , och franska skådespelerskan Juliette Binoche var bland filmen celebriteter som talade för honom.

Panahi, 50, retade iranska myndigheterna genom att stödja en av oppositionens kandidat i förra årets presidentval, där Mahmoud Ahmadinejad valdes om för andra period – ett resultat som utlöste massiva gatuprotester.

I sitt uttalande till domstolen, relaterad till Venedig Days” en sida om den viktiga Venedig festivalen, sa Panahi att han var ett offer för orättvisa och kallade anklagelserna mot sig ” ett skämt. ”

Panahi sa att han hade börjat göra sin senaste film när hans hus plundrades och hans filmsamling beslagtogs.

”Jag kan inte förstå anklagelserna riktad mot filmhistoriens klassiker, jag förstår inte heller brottet jag är anklagad för sa,” Panahi, enligt en engelsk version av hans utlåtande till domstolen.

”Om dessa uppgifter är sant, du ställer inte bara oss inför rättegång utan också de iranska bions sociala medvete, humanistiska och konstnärliga aspekter sade han.

Iranska medier har inte rapporterat om rättegången.

Panahi vann Camera d’Or priset i Cannes för sin film 1995 ”Den vita ballongen” och fem år senare tog Guldlejonet för bästa film vid Venedig festivalen med ”The Circle”, som handlar om kamp för kvinnor som lever under restriktioner som införts av den islamiska staten.

Panahi avvisade också anklagelsen om anstiftan till protest, och säger hans filmer var social men inte politiskt.

”Det är utan motstycke i iransk film för att gripa och fängsla en filmare för att göra en film, och trakassera hans familj medan han sitter i fängelse, sade han.

”Det här är en ny utveckling i historien om iranska filmer som kommer bli ihågkommen för en lång tid.”