Nyheter

Frankrike kritiserar räden mot landets ambassad i Iran

Michele Alliot Marie, Frankrikes nya utrikesminister. I bild tillsammans med Frankrikes president Nicolas Sarkozy

Frankrike meddelade på tisdag att landets ambassadpersonal i Teheran hade utsatts för ”oacceptabla våldshandlingar” av oidentifierade säkerhetstjänstemän, som även blockerade ambassaden för gäster till den franske ambassadören.

Det franska utrikesdepartementet sade i ett uttalande att man har kallat in den iranska ambassadören till Frankrike för att delge sin kritik över incidenten som utspelade sig den 14 november.

”Efter incidenterna har de franska myndigheterna kallat in Irans ambassadör i Paris för att i starkast möjliga ordalag framföra dessa extrema kränkningar av Wienkonventionen”, hette det i det franska uttalandet.

Iranska tjänstemän var inte omedelbart tillgängliga för kommentar.

Enligt diplomatiska källor i Paris blev en högt uppsatt fransk diplomat slagen vid en incident som ägde rum under ett kulturellevenemang på kvällen, där Frankrikes ambassadör hade bjudit in iranska gäster däribland många ungdomar.

Oidentifierade, civilklädda säkerhetspersonal var inblandade i en incident där iranska diplomatpolisen, som vanligtvis ansvarar för säkerheten kring utländska ambassader, också närvarade, sade källan.

Tillträde till ambassaden var avspärrad under en tid, i vad källan beskriver som ”en fälla”.

Händelsen kan öka på spänningarna i en tid då EU försöker få Iran att återvända till samtalen över landets omtvistade kärnenergiprogram samtidigt som unionen bedriver en kampanj för att rädda livet på en kvinna som har dömts till döden i Iran.

Frankrike spelar en aktiv roll i denna internationella kampanj ämnad att stoppa avrättningen av Sakineh Mohammadi Ashtiani, en kvinna som står anklagad i Iran för äktenskapsbrott och delaktighet i mordet på sin man.