Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran anklagar tyska journalister för spioneri

Iran anklagade två tyska journalister, som intervjuat son och advokat till Sakineh Ashtiani, kvinnan som dömts till döden genom stening, för spioneri, rapporterade iranska medier på tisdag.

”Deras rapporter och propaganda i Tabriz visat att de är i landet för spioneri”, sade Malek Ajdar Shafiee, chefen för justitiedepartementet i Öst Azarbaijan, rapporterade den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

De två männen, som identifierats bara som reporter och fotojournalist, greps den 10 oktober i nordvästra stadenTabriz efter det att de intervjuade kvinnas son och advokat, som har dömts till döden genom stening för äktenskapsbrott. Den iranska regeringen säger också att Ashtiani var inblandad i sin mans mord, hennes familj har förnekat uppgiften.

Anklagelserna mot de två tyskarna kommer dagen efter att de visas på Irans statskontrollerade televisionen. Programmet produceras av Irans Kanal 2.  En av männen säger att de var ”lurade” av en aktivist medlem tyska baserade Internationella kommittén mot stening, till in i landet olagligt.

Den namnlösa mannen berättade för tv-stationen att kommitténs taleskvinna, Mina Ahadi använde journalister för sin egen vinning.

Ahadi förnekar att journalisterna reste på uppdrag av anti-stening organisation.

Måndagens sändningar visade också en kvinna som identifierats som Ashtiani. Kvinnan, vars ansikte var suddig och vars ord var översatt från azeriska språk till persiska, skyllde Ahadi för att sprida falsk information om hennes fall runt om i världen.

Ashtiani son Sajjad Gaderzadeh och hennes advokat Hootan Kian, intervjuades också i programmet, första gången de har dykt upp på TV efter sedan de arresterades förra månaden.

Kian, en av regeringen utsedd advokat, har varit kritisk till regeringens hantering av Ashtiani fall. Han berättade i augusti att Sakineh torterades under tiden i fängelset och att han också fruktade för sitt eget liv.

Gaderzadeh sa Kian hade sagt till honom att hans mor torterades. ”Tyvärr har jag lyssnat på dem och ljög för utländska medier om allt, sade han på programmet.

Detta är tredje gången Ashtiani har dykt upp på den statsstyrda televisionen och upprepar ”erkännande” för äktenskapsbrott och mord. ”Jag är en syndare, sade hon.

Den internationella kommittén mot Stening fördömde TV bekännelse.

”Den islamiska republiken mål med detta program är att agitera opinionen mot Sakineh Mohammadi Ashtiani och Mina Ahadi, men trots alla ansträngningar, i och för sig programmet är en kraftfull bild av den internationella kampanjen för att rädda Sakineh”, sade organisationen i ett uttalande.

Iranska domstolar har sagt Ashtiani fall är fortfarande under granskning.